Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter storbråket: Margrethe utesluts från familjeåterföreningen

14 apr, 2023, 14:00 

Drottning Margrethe kommer inte på familjeträffen.

Annons

Det danska kungahuset har inte haft det lugnt på sistone. Ett stort beslut av drottning Margrethe att plocka bort kungliga titlar blev startskottet för en familjekris, och sedan tvingades hon genomgå en stor ryggoperation.

Nu har stormen lagt sig, och Margrethe är på benen igen. Men då kommer nästa bakslag.

Margrethe efter tuffa operationen – första bildernaBrand logo
Margrethe efter tuffa operationen – första bilderna

Familjeåterföreningen efter danska bråket

Prins Joachim och prinsessan Maries son greve Henriks konfirmeras i Frankrike den 18 maj. Där är de bosatta sedan en tid tillbaka, men hovet meddelade tidigare i år att familjen efter sommaren flyttar till USA för jobb.

Avståndet stoppar dock inte kronprins Frederik och familjen att ta sig dit. Enligt Billed Bladet meddelar kungahuset att hela kronprinsfamiljen kommer ta sig till Paris för att delta på Henriks stora dag. Den danska sajten beskriver själva det hela som "goda nyheter", och det är inte konstigt.

Annons

Efter att drottning Margrethe valde att frånta prins Joachims barn sina kungliga titlar blev det kylig stämning. Det pratades om en spricka prinsbröderna emellan, och inte utan belägg.

– Så komplicerad den bara kan bli, sa prins Joachim själv om brödernas relation.

Kronprins Frederik och prins Joachim som ler
De kungliga bröderna stötte på patrull.

Drottning Margrethe utesluts från återföreningen

Men nu har de lagt dusterna åt sidan, och hela familjen återförenas alltså i slutet av maj. Men en person saknas, krisens huvudperson, drottning Margrethe. Hon kommer inte sätta sig på ett flygplan till Paris, utan stannar kvar i Danmark.

Annons

Det är däremot inte för att det fortfarande finns ont blod, utan ska enligt hovet vara eftersom hon fortsatt rehabiliteras efter sin ryggoperation. Operationen ägde rum i mitten av februari, och efterföljdes av en lång period utan arbete för drottningen. Det var först i veckan som hon gjorde sitt första offentliga framträdande, då såg hon pigg ut men tog hjälp av en käpp.

Ännu är hon däremot inte helt återställd alltså, vilket innebär att hon tvingas avstå sitt barnbarns konfirmation, något hon säkerligen hade velat vara en del av.

Prins Joachim och prinsessan Marie med barnen på en röd matta
Prins Joachim och familjen lämnar snart Paris för nya äventyr.

Foto: TT

Annons