Efter tuffa tiden – oväntade stödet till prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine har haft en tuff tillvaro de senaste åren. Men efter kungens beslut strömmar hyllningarna in – från oväntat håll!

Prinsessan Madeleine har haft ett flertal omtumlande år. Hon har blivit mamma för första gången (och därefter två gånger till), hon har flyttat från USA till London vidare till Sverige och därefter till USA igen. Utomlands har hon försökt hitta sin kungliga roll, för både sig själv och även för sina barn. Vid sidan av det har hon varit föräldraledig på heltid och försökt tillbringa all sin tid med sina små. För att verkligen finnas där, att vara närvarande på sättet hennes egna föräldrar inte var för henne, på grund av sitt uppdrag som kung och drottning av Sverige.

I alla år har Madeleine varit blyg. Hon har inte trivts i det rampljus som riktats mot henne. Värst var det kanske för tio år sedan, så Madeleine bröt förlovningen med Jonas Bergström. Hon kände sig jagad.

– Jag är så påpassad, måste tänka på vartenda ord jag säger. Jag tycker att det har varit svårt, har hon tidigare sagt i en intervju i tidningen Elle.

madeleine chris stormen dorian

Madeleine och Chris O’Neill på Victoriadagen 2018.

Kungens beslut om att dra in barnens titlar

För Madeleine var det i mångt och mycket en lättnad när kungens besked om förändringarna i kungahuset kom för några veckor sedan. Måndagen den 7 oktober fattade ju kungen ett beslut om vilka av kungafamiljens medlemmar som ska tillhöra Det Kungliga Huset. Syftet med kungens beslut var att tydliggöra statschefens uppdrag som företrädare för Sverige och avgränsa den krets av medlemmar i kungafamiljen som ska förväntas ha offentliga åtaganden på kungens uppdrag. Kungens omskrivna beslut innebar i korthet att prinsessan

Madeleines barn inte längre ska ha en ställning som kungliga högheter. De behåller dock sina titlar som prins/prinsessa respektive hertig/hertiginna. I beslutet ligger att dessa barn i framtiden inte förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som ankommer på statschefen eller på annat sätt knyter an till statschefsämbetet. Barnen kommer härigenom mer att betraktas som privatpersoner. De kommer inte att ha de begränsningar vad avser att ta anställning eller bedriva näring som normalt är förknippat med Kungliga personer som företräder Sverige.

Madeleines och Chris känslor kring kungens besked

Chris med sin fru Madeleine och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne.

Chris med Madeleine och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne under prinsessan Adriennes dop.

Samma dag som kungens beslut blev känt skrev prinsessan Madeleine ett långt inlägg på Instagram där hon berättade om sina, och makens, tankar och känslor kring allt:

”Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner.”

I skrivande stund har posten gillats av nära 50 000 personer. Hyllningarna till prinsessan har strömmat in i veckor. Tusentals människor har kommenterat posten – och gör det fortfarande.

Många skriver att de tycker beslutet är klokt. Att de är glada för prinsessans skull. Överlag är kommentarerna positiva.

Prinsessan Madeleines Instakonto är fyllt av personer som hyllar och stöttar prinsessan. Stödet från folket är massivt. Det är tydligt att prinsessan Madeleine, trots att hon bott utomlands de senaste åren, är oerhört uppskattad och älskad. Även personer från andra hörn i världen har kommenterat Madeleines instapost med hjärtan och kärleksfulla emojis.

Oväntat? En smula. Men också otroligt fint och rörande!

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: