Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efva Attling om sitt yrkesval: "Idag hade jag blivit psykolog"

03 apr, 2018, 07:00 
AvErika Svernström
Efva Attling bestämde sig tidigt för att gå sin egen väg och har gjort det hon lockats av. Hennes smyckeserier med små personliga meddelanden är bokstavligt talat kronan på verket och bärs av både Madonna och Desmond Tutu. Nu har Efva ter prisats för sin kreativitet men avslöjar att om hon hade valt yrke idag så hade hon blivit psykolog.
Annons

Redan efter nionde klass bestämde hon sig för att inte gå en dag till i plugget. Idag är hon företagare med en smyckefirma som omsätter runt 100 miljoner om året.

– Jag trivdes aldrig riktigt i skolan. Jag passade inte där, den var inte för mig, säger Efva Attling fundersamt och trycker till de egendesignade solglasögonen på näsan.

Efva är ett tydligt exempel på att det kan gå väldigt bra ändå och när vi träffas har hon precis fått årets hederspris på Elle-galan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Ja, det är verkligen en klapp på axeln och jättehärligt att få en sådan uppskattning. Även för alla mina anställda är det ju kul att få ta del av detta. Vi är 80 stycken och vi gör ju detta ihop. Jag tror att jag fick priset för att jag skapat något som gett andra människor pepp. Mitt företag har jag byggt på nyfikenhet och passion.

Under de senaste åren har Efva dessutom vunnit Guldknappen, fått ta emot Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj och har gjort smycken som bärs av såväl Madonna som Desmund Tutu. Och även om hon redan som 15-åring blev lärling hos en av Sveriges mest kända silversmeder dröjde det nästan 20 år innan hon på allvar började designa eget.

Annons

Däremellan kom en 12-årig karriär som fotomodell hos Eileen Ford följt av en karriär som både kläddesigner och popstjärna i svenska gruppen X Models.

Efva och hennes fyra systrar växte upp med en pappa som var jazzmusiker. Och hon fortsatte att omge sig med musiker. Hon gifte sig med musikern Niklas Strömstedt och är idag gift med artisten Eva Dahlgren. Men favoriterna är, och har alltid varit, the Beatles.

– Musik är jätteviktigt för mig, säger hon med eftertryck. Jag lyssnar ju på musik på jobbet när jag sitter och skissar, och Beatles är grunden i mitt liv tror jag. Men sen lyssnar jag på nya låtar som min son Simon skriver. Det är så kul! Barnen har ju tre föräldrar som sysslat med musik – Eva, Niklas och jag, säger hon inte utan stolthet.

Och stolt ska hon vara. Simon är låtskrivare och har bland annat samarbetat med Måns Zelmerlöw som framförde deras låt ”Fire in rain” som pausunderhållning i Eurovision-finalen 2016.

Under mitten av 1990-talet återvände Efva till sin gamla plan och blev smyckesdesigner. Hon tror att den tiden var avgörande för hennes framgång eftersom hon med säkerhet inte kommit på samma design när hon var i 20-årsåldern.

Annons

Hennes specialitet är att leka med ord och uttryck i kombination med smyckena.

– Jag vill fortfarande beröra människor med ord, om än ej sångtexter. Jag kallar min design för Beauty with a thougt.

Och inspirationen kommer av ett annat stort intresse. Mode.

– Jag tittar väldigt mycket på mode för att jag är intresserad men jag får även inspiration av människor, av tankar och arkitektur. Jag såg en jättevacker hiss från 20-talet i Barcelona som jag blev så inspirerad av att jag gjorde en hel smyckeserie av den. ”Får jag ta en bild på den där?” frågade jag dörrvakten i huset. Det fick jag, hissen var fantastisk vacker. Sen gjorde jag både armband och örhängen som jag kallade Barcelona. Det är ett tydligt exempel på hur jag får inspiration.

Idag är hon formgivare och designer, har en smyckesateljé på söder, ett flertal affärer i Sverige och smycken som säljs världen över. Hon designar även glasögon för Synsam, vinglas för Orrefors och har formgivit statyetter för både Grammisgalan och Polarpriset.

Annons

Men det finns utmaningar med att ha så många bollar i luften samtidigt.

– Jag får bestämma mig för att ”nu ska jag bara jobba med smycken”. Och så gör jag det en väldigt koncentrerad period innan firman knackar på och säger ”nu är det dags för dig att göra glasögon”. Och det är väl egentligen både roligt och utmanande för man älskar alltid det senaste man har gjort. Men vi ett råd som ibland säger, ”vänta här nu, jag vet inte om det där kommer att funka”. Det är bra, jag har inte bara ja-sägare runt omkring mig.

Efvas modeintresse går inte att ta miste på och kläderna hon bär har både attityd och stil.

– Jag älskar en snygg klänning. Och så älskar jag skor. Jag är den enda kvinnan i hela världen som gör det, skämtar hon.

Annons

Det hon inte skulle ta på sig är plysh. Med regelbundenhet tar hon dock på sig boxningshandskar. Boxningsträningen är viktig. Då åker de fina ringarna av för en stund.

– Sedan tränar jag även med min personliga tränare som heter Lofsan, hon håller mig i form.

Att ta vara på livet och hålla sig i form har blivit påtagligt viktig efter bröstcancern som Efva fick för några år sedan. En dag i duschen kände hon två knölar i höger bröst och kort därpå fick hon besked av en läkare på Bröstcentrum i Stockholm att läget var ”allvarligt”.

Det kändes som om mitt blod blev alldeles kallt. Det var när jag såg hur orolig min fru Eva blev som jag började förstå. Hon fanns där hela tiden. Dessutom har jag mina systrar som stöttade, berättade hon då för Svenska Dagbladet.

De enda som visste var de absolut närmaste. Inte ens kollegorna fick veta. Efter två operationer och strålbehandling är hon idag fri från cancern och förra året designade hon Rosa bandet för Cancerfonden. Då sa hon;

Annons

– För mig är livet än mer magnifikt nu på andra sidan min cancer. Jag vill att fler ska få möjlighet att fortsätta uppleva livets storhet. Vi är så många som har överlevt denna sjukdom och jag vet att med resurser till cancerforskning så finns det hopp om att vi ska kunna besegra cancern.

Oavsett framgångar och priser finns det en sak som hon är mer stolt över än något annat.

– Ja, jag är så stolt över min familj. Adam har precis varit hemma, han bor ju i Australien och är gift med en australiensiska. Men nu snackar de om att kanske flytta tillbaka Sverige. Det vore ju jättehärligt. De har inga barn än så länge, men det kanske finns med i planeringen, säger hon med en blinkning.

Nu i vår ger hon sig även på att designa mode igen.

– Ja det är lite nygammalt faktiskt. Jag har gjort en kollektion i mocka och läder för Jofama, jacka och byxa som kommer i vår. Det ska bli jättekul!

Mode, smycken, musik, glasögon. Hon rör sig i en kreativ värld hela tiden. Man undrar vad hon blivit om hon inte blivit designer? Svaret kommer blixtsnabbt:

Annons

– Psykolog. Jag skulle nog aldrig klarat skolan förvisso, jag gick ju bara i nio år, men jag är väldigt intresserad av människan och människans psyke.

Hon har själv gått i terapi så hon vet hur det är ”på andra sidan stolen”.

– En av mina stora framgångar inom smyckesdesignen är ju att jag har ord på mina smycken som kan connecta med människor. Att det här känner jag, det är på riktigt, det här ska jag komma ihåg. Som ”Amor fati”, kärleken är vårt öde. Du har fått det här livet och det är upp till dig att göra det bästa av det.

Namn: Efva Attling
Bor: lägenhet på söder i Stockholm
Familj: fru Eva Dahlgren, sönerna Adam, 30, och Simon 26 år
Gör: formgivare och designer
Tre ord som beskriver Eva: Nyfiken. Passionerad. Glad.

Foto: Sanna Dahlén

Annons