Elaka kuppen mot den sjuke kungen – mitt under besöket i Jönköping

16 feb, 2023, 09:13 

Kungen har blivit utsatt för en kupp – efter att han plötsligt visat sig vara sjuk.

Annons

Kungen har en hektisk tid just nu. I år har han suttit 50 år på tronen, vilket han firar med en stor Sverigeturné. Han ska besöka alla 21 län i landet, tillsammans med sin trogna hustru Silvia.

I dag är kungen i Jönköping, och Svensk Dam är på plats för att välkomna honom.

Hör kungens första ord om hjärtoperationen – Svensk Dam på plats i Jönköping
Hör kungens första ord om hjärtoperationen – Svensk Dam på plats i Jönköping

Kungen utsatt för elak kupp – efter att plötsligt ha visat sig sjuk

Men över festligheterna cirkulerar ett mörkt moln. I veckan kom nämligen beskedet om att kungen ska genomgå en hjärtoperation.

Nyheten kom direkt från hovet via ett pressmeddelande:

Recept.se Nyhetsbrev

"På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023."

Ingreppet är en så kallad titthålsoperation i hjärtområdet.

Pressmeddelandet fortsätter:

Annons

"Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår. Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan."

Nu planerar Jönköping och dess invånare att ge kungen något annat att tänka på, skjuta ut oron kring hälsan i periferin. Men allt vill inte delta i firandet. Ciczie Weidby, vänsterpartistisk riksdagsledamot från Jönköping, har tackat nej till att delta.

Ciczie är antimonarkist och lämnar återbud som en del av ett politiskt ställningstagande, berättar hon för P4 Jönköping.

– Det är jättekonstigt att man tycker att det här är nånting att fira. Jag kommer givetvis inte att fira något så knasigt som att någon varit ovald i 50 år, säger Cizcize och fortsätter:

Annons

– Hela det här statsskicket är ganska märkligt. I vår grundlag står det att all offentlig makt ska utgå från folket. Och det är väldigt otidsenligt och odemokratiskt att man inte väljer ett ämbete, när det gäller den högste statschefen.

Kungen ger svar på tal

Kungen lär dock inte deppa ihop över detta. Han var på gott humör när Svensk Dam fick en kort pratstund med honom i Jönköping.

På frågan om hur han mår, svarade han:

– Det känns toppen. Hur spännande som helst.

Annons