Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Elaka påhoppet på Daniel: "Olämplig för Victoria – en vanlig arbetarkille"

25 maj, 2023, 15:30 
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Prins Daniel har blivit utsatt för ett nedrigt påhopp.

Annons

Kronprinsessan Victorias kamp för att få prins Daniel innehåller alla ingredienser som man kan kräva av en spännande kärlekshistoria: en prinsessa möter en man av folket. De blir kära och lyckas mot alla odds hålla ihop och bilda familj.

Men det har funnits och finns fortfarande kritiska röster som menar att Daniel är helt fel man för Victoria. De tillhör den konservativa falangen som menar att medlemmar i kungafamiljen bör hålla sig till andra blåblodiga – annars urholkas traditionen.

Kritiken mot prins Daniel: ”Olämplig”Brand logo
Kritiken mot prins Daniel: ”Olämplig”

Nedriga attacken på prins Daniel

Michaël Lehman
Hur kan du säga så, Michaël?

I en intervju från 2009, när Victorias förlovning med Daniel äntligen eklaterades, går Michaël Lehman, ordförande i Förenade monarkister, hårt ut mot Daniel.

Annons

– Om man betänker att det inte är vilken förlovning som helst, mellan vilka två personer som helst, så är det lite trist och olämpligt att vi får ett prinsgemål som inte är kungligt, utan att han är en vanlig arbetarkille från Ockelbo, säger Michaël i intervjun, som utfördes av TT.

– Jag har ingen kandidat på individnivå men jag tycker att kronprinsessan snarare borde ha letat bland de europeiska prinsarna som finns eller kanske någon adelsman någonstans ifrån.

TT-reportern kommer med ett viktigt inspel: är det inte kärleken som ska få diktera vem som gifter sig med vem?

Så här svarar Michaël.

– Det måste inte finnas någon motsättning mellan de två principerna, det handlar bara om i vilka kretsar man umgås, säger han.

Även kungen var kritisk

Men som vi alla vet så var inte Michaël ensam om att vara skeptisk till Daniel. Det dröjde även innan kungen kunde acceptera sin dotters kärlek, vilket Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall skrivit om i sin bok "Victoria – prinsessa och mamma".

Annons

"Under året 2004 blev förhållandet mellan Victoria och framförallt pappa kungen mer och mer ansträngt. Han drog sig inte för att öppet, inför sina vänner, kritisera hennes val av pojkvän. Kungen tyckte verkligen att Daniel Westling var helt fel man för dottern. I dag förnekar både kungen och Daniel att de har haft en konflikt. Ingen av dem vill kännas vid att det i början gick långa tider utan att de pratade med varandra. Men vännerna minns hur missnöjd kungen var", skriver Johan.

Med facit i hand kan vi konstatera att både kungen och Michaël fick fel. Prins Daniel är en utmärkt kunglighet – och en mycket lämplig representant för Sverige!

Annons