Elaka påhoppet på Madeleine – kungen såg rött

Kungen kände att han behövde göra detta.

Madeleine har alltid haft ett stort behov att vara självständig, och det elaka ryktet sa att det hade skadat hennes relation med kungen.
Silvias vändning i relationen med Madeleine
Slå på ljud

När Madeleine och Jonas bröt upp skapade det stort tumult inom kungahuset. När pressmeddelandet om att förlovningen brutits släpptes satt Madeleine redan på ett plan mot sitt nya liv i New York.

Madeleine hade ett starkt behov av att komma bort från “ankdammen” i Sverige, något Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall skriver om i sin bok Madeleine: Prinsessa och mamma. Men trots det skapade hennes liv på andra sidan Atlanten diskussioner på hemmaplan. Det fanns de som kritiserade Madeleine och sa att hennes jobb med Childhood bara var en täckmantel för att hon skulle kunna leva lyxlivet i en av världens största städer, och att hon därför inte gjorde sig förtjänt av apanaget.

”Kungen blev märkbart irriterad när Madeleine kritiserades. Det ingen visste var att hon levde i New York på familjens privata pengar och kungen tyckte det var ett problem att detta aldrig kom fram i debatten.” skriver Johan T Lindwall.

Madeleine och Jonas gjorde slut 2010. Sista gången de sågs offentligt tillsammans var Nobelfesten 2009.

Relationen med kungen ifrågasattes

Det spekulerades inte bara om vad Madeleine egentligen gjorde där borta. Även kungens relation med sin yngsta dotter var under luppen, vilket upprörde statschefen. Ryktet sa att den var sämre än någonsin och han beklagade sig för sina närmaste medarbetare:

“Jag kan inte förstå varför de vill slå in en kil mellan mig och Madeleine.” sa kungen enligt Johan T Lindwall i boken.

Kungen på Solliden vid Idéträdgårdstävlingen 2020

Kungen uppskattade inte ryktena om hans relation med Madeleine.

Sanningen var att Madeleine och kungen visst kunde ha tuffa perioder, men de stod alltid på god fot med varandra i slutändan.

”Kungens och Madeleines relation var som den alltid hade varit – god, men utsattes ibland för prövningar, precis som i vilken far- och dotterrelation som helst. Det var inget konstigt med det och kungen tog illa vid sig när han fick höra att han och Madeleine inte skulle ha någon kontakt. Visst, de pratade sällan i telefon. Det var Silvia som skötte huvudkontakten med Madeleine, men att utifrån det dra slutsatsen att han och Madeleine inte hade någon kontakt tyckte kungen var väl magstarkt.” skriver Johan.

Foto: TT