Elaka påhoppet på Madeleine: ”Obegriplig och unken”

Prinsessan Madeleines beslut väcker starka reaktioner.

Alla våra svenska prinsar och prinsessor blir enligt traditionen hertig eller hertiginna över ett eget hertigdöme när de föds. Senast har vi lilla prins Julian som blev hertig över Halland, en titel som senast innehades av prins Bertil.

Frågan om hertigdömena kan väcka stor glädje men med det följer också förväntningar. Medlemmarna av kungafamiljen besöker gärna sitt hertigdöme lite oftare än andra för att ta del av det liv och kultur som finns där.

Det kan också leda till besvikelse, vilket har hänt när det kommer till prinsessan Madeleine. Hon är hertiginna över Gästrikland och Hälsingland och har gjort en del besök genom åren. Det hon däremot har hoppat över är att prata med den lokala pressen, något som fick P4 Gävleborgs redaktör Leif Eriksson att se rött.

I ett öppet brev kritiserade han prinsessan Madeleine för att ha undvikit dem under sina besök.

”Tyvärr upprepas hennes framträdanden gång efter gång. Prinsessan vägrar systematiskt att ge medierna tider för intervjuer och frågor.

Journalister och fotografer föses ihop i fållor och kan möjligen ropa någon fråga när prinsessan leende passerar.” skriver han i det öppna brevet för sex år sedan.

”Att ständigt undvika intervjuer är inte i linje med den svenska demokratin och egentligen inte heller utifrån vad kungahuset säger sig vara: nämligen en monarki i tiden.” fortsätter Leif Eriksson.

”Att vinka och le räcker inte och att se sig själv höjd över demokratin och öppenheten är obegriplig och unken.” avslutar han.