Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar sanningen om avhoppet från hovet

16 jan, 2021, 06:00 
Elisabeth Tarras-Wahlberg chockade många genom att lämna svenska hovet. Nu har hon berättat sanningen om avhoppet.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 2?
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 2?

Elisabeth Tarras-Wahlberg var en uppskattad och enormt inflytelserik profil inom svenskt hovliv. Hon tjänstgjorde för kronan under hela 32 år och hann under den tiden med att prova på flera olika roller. Bland annat var hon informationschef på slottet och kronprinsessan Victorias hovmarskalk.

Elisabeth Tarras-Wahlberg – därför lämnade hon hovet

Men så plötsligt, 2008, försvann hon plötsligt från svenska hovet – och från Europa. Hon lämnade hovet för att ta ett jobb i Mellanöstern.

Elisabeth berättade om beslutet i sitt sommarprat för finska YLE, tolv år efter avhoppet.

– Det var inget lätt beslut att fatta, när det som en blixt från klar himmel kom ett erbjudande om att bli protokollexpert hos emiren i Qatar. Det var våren 2008 och jag hade tjänat den svenska kungafamiljen i 32 år, längre än halva mitt liv. Jag hade långa resonemang med mig själv och begärde till sist tjänstledighet från det svenska hovet för att lära känna ett mer exotiskt hov, säger Elisabeth i sommarpratet.

Annons

– Det tog flera samtal med kungaparet, kronprinsessan och riksmarskalken, men till slut fick jag ja på min förfrågan. Jag såg erbjudandet som ett bevis på uppskattning för vårt nordiska, pragmatiska, framsynta hovprotokoll.

Enligt Elisabeth var det en brinnande nyfikenhet som fick henne att hoppa på uppdraget i Qatar.

– Om jag inte antog utmaningen skulle jag i resten av mitt liv funderat på hur det var där nere i öken. Den delen av världen har alltid intresserat mig. Redan under mina statsvetenskapliga studier i USA läste jag kurser och skrev uppsatser om Mellanöstern, säger hon.

"Min närvaro var överflödig"

Elisabeth beskriver Qatar som ett "annorlunda land". Hon insåg relativt snabbt att uppdraget inte riktigt levde upp till hennes förväntningar.

– Att hjälpa till att utveckla protokollet, det vill säga att få ceremonierna i umgänget med andra länder att hålla internationell standard, var det qatariska hovet inte moget för. Eftersom det var det som var mitt uppdrag, kände jag att min närvaro var överflödig. Därför återvände jag hem efter bara ett år. Kronprinsessan Victoria hade fått en ny hovmarskalk och det fanns inga andra lämpliga tjänster lediga. Och då hade jag redan prövat mina vingar, så jag bestämde mig för att fortsätta flyga, säger hon.

Annons
Annons