Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Elisabeth Tarras-Wahlbergs ilska: "Jag blev bortprioriterad"

Elisabeth Tarras-Wahlbergs ilska: "Jag blev bortprioriterad"

Elisabeth Tarras-Wahlberg skadade sig illa i ett otäckt fall.Nu har hon både bra och dåliga saker att säga om svensk akutvård.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?
Slå på ljud

Elisabeth Tarras-Wahlberg var en uppskattad och enormt inflytelserik profil inom svenskt hovliv. Hon tjänstgjorde för kronan under hela 32 år och hann under den tiden med att prova på flera olika roller. Bland annat var hon informationschef på slottet och kronprinsessan Victorias hovmarskalk.

Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar

Elisabeth och drottning Silvia under ett statsbesök i Bulgarien.

Elisabeth och drottning Silvia under ett statsbesök i Bulgarien.

Tidigare under året nåddes vi av tråkiga nyheter om Elisabeths liv. Under en vinterpromenad i början av december halkade hon på en isfläck och föll så illa att hon bröt både sin högra höft och ena axeln.

Nu har Elisabeth själv berättat om skräckupplevelsen i en krönika skriven för tidningen Magasin Connoisseur.

Elisabeth beskriver hur hon, efter fallet, låg i ”hiskeliga smärtor” och skrek på hjälp. Efter en kvart dök en bekant upp och hjälpte till, la en varm filt över henne och ringde 112. Det dröjde dock innan ambulansen dök upp – vilket gjorde Elisabeth märkbart irriterad.

”Efter ytterligare 40 minuter och ingen ambulans i sikte – jag var uppenbarligen inte prioriterad – råkade en närboende sjuksköterska komma förbi. Hon ringde SOS Alarm och använde knappast änglarösten. Då hände det saker, då var ambulansen bara sex minuter bort”, skriver hon.

Hyllar vården

Men Elisabeth talar sig även varm om sjukvården. Hon har väldigt varma intryck från personalen på sjukhuset, som hon kallar för ”änglar”.

”Svensk sjukvård må ha brister men de beror knappast på avsaknad av yrkeskompetens. Många av de skräckhistorier vi hör talas om genom medierna verkar ofta bero på en överbyråkratisering, som i sin tur kommer sig av klåfingriga politiska beslut. Skulle vi låta proffsen hantera vården fullt ut vore vi patienter i tryggare händer”, skriver hon.