Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Elizabeth blev aldrig sig lik efter Philips död: "Ville göra rätt saker"

09 sep, 2022, 11:30 
AvIbraheem Alsalman

Drottningen sörjde djupt efter bortgången.

Annons
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”

Drottningen Elizabeth har gått ur tiden, efter 70 år på tronen. Under torsdagskvällen kom det brittiska kungahuset med ett officiellt uttalande som bekräftade att Elizabeth hade somnat in fridfullt hemma. Familjen blixtinkallades till Balmoral i Skottland där hon befann sig och ett par timmar senare var alla på plats.

Drottningen har genom åren varit med om det ena eller det andra. Familjemedlemmar har gått bort, oerhörda skandaler och en pandemi, för att nämna ett par saker.

Annons

Men största sorgen var förmodligen förra året när prins Philip gick bort, 99 år gammal. Det var i april 2021 som prinsen gick bort och stor sorg svepte över världen och Elizabeth.

För sedan dess har hon aldrig varit sig lik. Drottningen har legat lågt och de officiella sammanhangen har uteblivit. Man kan nästan beskriva det som ren och skär isolering.

Drottningen Elizabeth var blott 13 år gammal när hon träffade en 18-årig man vid namn Philip. Detta i samband med att hennes far, kungen, besökte, Naval College i Dartmouth.

Annons

Så träffades drottningen Elizabeth och prins Philip

Men det sa inte klick direkt. Det krävdes tid och närmare bestämt sju år. Då ändrades känslorna och i juli 1947 förlovade de sig. Några månader därefter, den 20 november samma år vigdes de i Westminster Abbey.

Drottningens relation med Philip var ytterst speciell. Han lyckades på något sätt alltid hålla sig i form, mycket tack vare sitt stora idrottsintresse. När han gick i skolan var Philip lagkapten i skolans landhockey- och cricket-lag och precis som många andra i de kungliga kretsarna spelade han länge polo. Philip har dessutom alltid varit med då drottningen representerat.

Annons

Prins Philips skämtsamma ton har vi fått ta del av genom åren. Vid drottningens sida var han så avslappnad, trots att han alltid fick stå i skuggan. Philip brukade skämta fritt, vilket majoriteten uppskattade. När drottning Elizabeth stod i full kröningsskrud med kronan på huvudet kunde Philip inte låta bli att undslippa sig ett ”var har du fått tag på den där hatten?”. Eller kanske den här gången när den legendariske artisten Madonna skulle sjunga och han kommenterade skämtsamt:

Annons

”oj, oj, då behöver vi öronprop-par”.

Men i april 2021 så gick prins Philip bort. Philip hade precis tillbringat en månad på sjukhus, men själv begärt att få bli utskriven.

– Det var hertigens bestämda önskan att få dö fridfullt hemma. Vi visste att när han fick komma hem fick han dö på sina egna villkor, inte i en sjukhussäng, utan i sin egen säng. Han ville göra saker på sitt sätt in i det sista, har en källa tidigare sagt till New York Post.

Sedan dess har drottningen fått klara sig ensam. Vi alla minns den hjärtskärande bilden under begravningen där hon satt ensam i den tomma kyrkbänken. En bild som går rakt in i hjärtat.

Drottning Elizabeth i den tomma kyrkbänken under prins Philips begravning.
Annons