Elizabeth förkrossad – vännen har gått bort

Drottning Elizabeth höll tal till nationen.

Drottning Elizabeths vän har gått bort.

Dame Vera Lynn var sångerska vars låtar var populära under andra världskriget. Hon erhöll en livslång respekt från många musikälskare i Storbritannien. Och hon var vän med drottning Elizabeth, en vänskap som varade hela livet.

Och Lynns liv blev långt – när hon gick bort i veckan var hon 103 år gammal. Utöver hennes egna familj var drottningen den första som fick höra talas om dödsfallet. Lynns personliga assistent meddelade drottningen omedelbart, och drottningen var “väldigt, väldigt ledsen” över nyheten.

Drottningen tog direkt beslutet att skicka ett personligt brev till familjen. Och det är inte det enda tecknet på hur nära deras relation var. När drottningen tidigare i år höll sitt hyllade tal om coronavirusets framfart så citerade hon en av Vera Lynns låtar, “We will meet again”:

– Vi borde känna oss betryggade med tanken att även om det blir mer att utstå, så kommer bättre dagar åter igen. Vi kommer få vara med våra vänner igen, vi kommer få träffa våra familjer igen, vi kommer ses igen, sa drottningen.

Drottning Elizabeth, i mitten, med Vera Lynn i grön klänning till vänster, fotograferade 2005.

Drottning Elizabeth, i mitten, med Vera Lynn i grön klänning till vänster, fotograferade 2005.

Drottningens tid under isolering har inte bara varit sorglig. Hennes kärlek med maken Philip blomstrar igen.

Sedan 2017, då Philip gick i pension, har paret bott i olika bostäder och bara träffats på högtider. Men coronaviruset har förändrat allt. Efter pandemins framfart i Storbritannien har kungligheterna, som är i riskgrupper båda två, flyttat ihop igen!

Drottningens lycka

Drottningen uppges vara glad att vara återförenad med sin make. De bor tillsammans i Windsor Castle och umgås mycket mer än vanligt. Drottningen har genomgått en annan förändring också – hon har förlitat sig på sin kristna tro i mycket större utsträckning än vanligt, för att kunna genomlida krisen i Storbritannien, rapporterar tidningen Express.

Paret passas upp av en “minimal personalstyrka”, som bland annat inkluderar drottningens påklädare.

Drottningen fyllde nyligen 96 och prins Philip fyller 99 nästa månad. Han var 96 då han pensionerade sig – efter en lång tjänstgöring som innefattade över 22 000 uppdrag som han utförde på egen hand. Efter pensioneringen flyttade han till en bostad på sin hustrus marker vid slottet Sandringham i Norfolk.

Drottningen har fortsatt jobba – fram tills coronaviruskrisen satte stopp för hennes jobbplaner.

Låt oss hoppas att kärleksparet får många fler år tillsammans!