Elizabeths bakslag på födelsedagen – isolerad hemma

drottning Elizabeth vid ratten, kör bil

Drottning Elizabeth fyller 94 – men tvingas fira instängd på slottet. Till och med kanonsaluten har frusit inne.

Drottning Elizabeth är en luttrad kvinna, men när hon i dag firar sin 94-årsdag, tvingas hon göra det på ett sätt som inte liknar något annat hon har upplevt: Isolerad hemma på kammaren tillsammans med prins Philip och sina hundar Vulcan och Candy.

Drottning Elizabeth med sina hundar

Tur för drottningens dorgies (korsningar mellan corgie och tax) att hon har en privat liten trädgård i anslutning till våningen i alla fall.

Förra året kom 16 av hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn för att gratulera henne Men i år blir det enbart videohyllningar, hovfolket på Windsor – de få som får komma i närheten av drottningen – fixar uppkopplingen.

Drottning Elizabeths privata våning på Windsor Castle.

Innanför de här fönstren ligger den – drottning Elizabeths privata våning.

Coronakrisen har skakat hennes kungarike i grunden, och många tusen britter har mist livet i Covid-19. Själv tillhör hon den allra mest utsatta riskgruppen tillsammans med sin man prins Philip som i juni blir hela 99 år gammal.

Så i år blir ingenting sig likt. Det blir inte ens någon kanonsalut.

Drottning Elizabeth får ingen kanonsalut när hon fyller 94 år-

Det blir ingen salut i år. Deppigt!

Det är första gången under alla hennes 68 år som drottning, och att saluten fryser inne beror helt och hållet på att Elizabeth har bett att få avstå, på grund av krisläget.

– Her Majesty tycker inte att det vore passande med tanke på de rådande omständigheterna, meddelar det brittiska hovet.

Drottning Elizabeth och hennes två födelsedagar

Annars är ju drottning Elizabeth den av världens kungligheter som brukar fira mest och bäst. Hon nöjer sig  inte med en födelsedag, utan har alltid två: En privat och en officiell, som alltid infaller i början av juni.

Det är då som hela den brittiska kungliga storfamiljen brukar rada upp sig på Buckingham Palace balkong. Men även denna ceremoni är inte oväntat inställd i år.

Ingen födelsedagsparad i år.

Foto: TT.