Elizabeths besked: Harry och Meghan blir av med sina titlar

Meghan Harry

Drottning Elizabeth har gett sitt besked: prins Harry och Meghan förlorar sina kungliga titlar. Och de tvingas betala tillbaka 30 miljoner kronor – för renoveringen av Frogmore Cottage.

I lördags kväll kom så äntligen beskedet som världen väntat på: hur ska drottning Elizabeth hantera att sonsonen Harry och hans Meghan inte längre vill vara en del av det brittiska kungahuset. Och det blev en osentimental Megxit – minst sagt. Drottningen är stenhård på den punkten: harry och Meghan KAN inte äta kakan och samtidigt ha den kvar. I ett pressmeddelande meddelar hon det hela svart på vitt, utan krusiduller.

Harry och Meghan kommer inte att använda titeln ”ers kungliga höghet” framöver, då de inte längre är arbetande medlemmar av den kungliga familjen, uppger man i pressmeddelandet. Förändringarna kommer att träda i kraft under våren. I meddelandet står det också att pengarna som användes för att renovera flotta bostaden Frogmore Cottage ska betalas tillbaka. Summan? 30 miljoner kronor.

Meghan och Harry

Utåt sett har Meghan verkat glad, men de senaste åren har varit en kamp för både henne och Harry.

Drottningens pressmeddelande om Harry och Meghan

Jag är glad och nöjd att vi tillsammans har hittat ett konstruktivt och bra sätt att gå vidare”, skriver Elizabeth och fortsätter med att slå fast att hon hoppas att familjen nu kan bygga upp ”ett lugnt och lyckligt nytt liv”.

”Jag förstår utmaningarna som de har upplevt som ett resultat av intensiv bevakning de senaste två åren och stöttar deras önskan om ett mer självständigt liv.”

Brittiska tidningar

Brittiska tidningar under söndagen.

”Jag vill tacka dem för deras hårda arbete för vårt land och det brittiska samväldet, och jag är särskilt stolt över att Meghan så snabbt har blivit en medlem av vår familj.”

”Harry, Meghan och Archie kommer alltid att vara högt älskade medlemmar av vår familj”, slår hon fast.

Det är tydligt att britternas skepsis kring Meghans och Harrys eget uttalande om att de önskar lämna kungahuset – men ändå jobba för det litegrann – har satt press på drottningen att agera – och det snabbt!

Frågor kvarstår efter beskedet

I lördagens många uttalanden från Elizabeth kvartstår dock några frågetecken. Det framgår inte vem som ska stå för prinsparets framtida säkerhetskostnader – varken i Storbritannien eller i Kanada (där paret kommer att bo). Enligt kanadensiska uträkningar, som DN har tagit del av, kommer det att handla om mellan 10 miljoner kronor och 75 miljoner kronor om året. Vem exakt som står för den notan är i nuläget oklart.

Drottningens pressmeddelande i sin helhet.

Foto: TT