Elizabeths beslut för dottern Anne – efter tuffa beskedet

Drottning Elizabeth och Prinsessan Anne

På lördag uppvaktas prinsessan Anne med tårta och gratulationer - hon fyller nämligen 70 år. Men någon större tillställning är det inte tal om efter drottningens beslut - istället kommer hon att befinna sig på sin årliga seglingsresa tillsammans med maken.

Prinsessan Anne, som en gång har kallats för Englands tuffaste prinsessa och som nu är både mormor och farmor – får sällan den uppmärksamhet hon förtjänar. Inte henne emot dock. Drottningens enda dotter är väldigt jordnära, familjekär och gillar också att vara “en i mängden”.

Precis som sin bror, prins Charles, gillar hon att resa, träffa människor och göra nytta. Hon är också den som arbetar mest i det brittiska kungahuset. I en undersökning som The Telegraph gjorde år 2019 avslöjades det att Anne arbetade 180 dagar under år 2018 – mer än någon annan medlem av den brittiska kungafamiljen.

Drottning Elizabeth med barnen prins Charles och prinsessan Anne

Prinsessan Anne om att sitta i karantän: “Frustrerande”

Med tanke på det är det kanske inte så förvånande att hon inte har varit stormförtjust i att sitta i karantän på grund av coronavirusets framfart under våren. I en tv-intervju nyligen avslöjade hon att hon har befunnit sig i hennes hus i Gatcombe under den tid då det varit lockdown i Storbritannien, men att hon inte gillade det särskilt mycket.

– Det är den längsta tiden jag någonsin har spenderat i Gatcombe på de 40 år vi har varit här. Det är frustrerande men när du tittar omkring ser du att det inte särskilt jobbigt att vara här, sa hon i intervjun med ITV.

Prinsessan Anne

Prinsessan Anne seglar med maken istället för att ha en stor tillställning

Prinsessan Anne föddes den 15 augusti 1950 på Clarence House i London och nu på lördag fyller hon alltså 70 år. Hennes officiella titel är The Princess Royal, en titel som brukar ges till monarkens äldsta dotter och som hon tilldelades av sin mor år 1987.

Någon större festlighet kommer det dock inte att bli för prinsessan. Tanken var egentligen att det skulle hållas en större tillställning på Buckingham Palace för att fira den stora dagen, men planerna blev lagda på is av drottningen på grund av coronaläget i landet. Istället kommer Anne att segla runt Skottlands kust tillsammans med maken Timothy Laurence – en årlig resa som hon verkligen uppskattar då hon i intervju med Vanity Fair nyligen sa att det är den enda tiden på året som hon får slappna av, “bara maken och jag”.

Prinsessan Anne har ägnat mycket tid genom åren åt ridsport.

Prinsessan Anne känd för sitt välgörenhetsengagemang

Prinsessan Anne är också känd för sitt välgörenhetsengagemang och har genom åren ägnat mycket tid åt ridsport. Hon och mamma drottning Elizabeth delar hästintresset och äger flera av landets bästa dressyr- och galopphästar.

Prinsessan Anne har de två barnen Peter och Zara Phillips med exmaken Mark Phillips. Barnen anses mycket trevliga och här har Anne lyckats väl.

– Hon är en underbar mamma och en fantastisk farmor, har Peter Phillips sagt i en intervju med Daily Mail.

Prinsessan Anne med barnbarn

Foto: TT

LÄS MER: Prinsessan Anne talar ut – kritiserar Harry och Meghan öppet

LÄS MER: Prinsessan Anne i chock – hundtränarens fru brutalt mördad

LÄS MER: Prinsessan Annes son bekräftar skilsmässan: ”Vi har informerat drottningen”