Elizabeths beslut för skandalsonen Andrew – inför Philips begravning

drottning elizabeth prins andrew

TT/BBC

Drottning Elizabeth gör en helomvändning – utskällda prinsen är tillbaka i värmen igen.

Harrys beslut inför Philips begravning – Meghan tackar nej
Slå på ljud

I det brittiska kungahuset värderas anseende väldigt högt och när någon bidrar till att minska familjens anseende har det hänt att de blivit satta på paus i sina roller inom kungafamiljen.

Precis det hände prins Andrew efter skandalen 2019, då det framkom att han haft ett nära samröre med den dömda och senare avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein.

Skandalen förvärrades efter en tv-sänd intervju där prinsen gjorde bort sig fullständigt, och sedan dess har han förutom att han varit befriad från alla typer av kungliga plikter även dolts helt från offentligheten. Inte ens när han dotter Beatrice gifte sig i en mindre ceremoni i kapellet All Saints i Windsor i somras fick han vara med på de officiella bilderna, trots att han i allra högsta grad var närvarande.

prins andrew

Prinsessan Beatrice tillsammans med sin pappa, prins Andrew, våren 2019. Innan skandalen var ett faktum.

Tim Rooke/REX

Men det är glömt nu.

Under BBC:s sändning av den kungliga begravningen deltog alla fyra drottningbarnen och berättade om sin avlidne far, prins Philip, och Andrew var inte undantagen.

Prins Andrews första offentliga framträdande sedan skandalen

Det är första gången han synts i officiella kungliga sammanhang sedan skandalen för ett och ett halvt år sedan.

– Jag kommer ihåg honom som en man som älskade familjen, en man som älskade att vara närvarande. Han var exceptionell i de avseendena, säger prins Andrew i sändningen.

– Han var inspirationen för att jag gick med i flottan, men inte av den anledningen man kan tro. Han tog med mig för att flyga helikopter och det var vad jag ville göra. Vi diskuterade aldrig riktigt om jag skulle gå med i flottan men det var den logiska slutsatsen, för det var i flottan man fick flyga helikoptrar, fortsätter han.

Foto: TT

LÄS MER: Silvias fina gest för drottning Elizabeth – mitt i sorgen efter prins Philip

LÄS MER: Drottning Elizabeth och prins Philip – en kärlek som inte kan dö