Elizabeths ord fångades på film – nu avslöjas bråket på bröllopet

Elizabeths ord på bröllopet har avslöjats.

Vad sa hon egentligen?

Drottning Elizabeth är förmodligen en av världens mest skyddade människor. Hon har levt ett helt liv i den kungliga sfären och är känd som en privat människa.

Därför var det spännande för många att ta del av vad hon sa vid barnbarnet Williams bröllop, när ingen lyssnade. För även om allmänheten inte kunde höra vad hon sa, fanns det en person som kunde tyda hennes läppar.

Tina Lannin är professionell läppläsare som utnyttjat sin talang för att jobba för bland annat poliser och journalister. Hon är född döv och kan förstå vad människor säger bara genom att titta på hur deras munnar rör sig.

När den amerikanska tv-kanalen CBS gav henne i uppdrag att tyda vad som sades på videoinspelningar från bröllopet mellan William och Kate var det inget problem för Lannin.

Drottningens oväntade replik

Många av kommentarerna mellan kungligheterna var alldagliga.

– Ska vi gå in, då? frågade Harry till exempel sin storebror i ett av videoklippen.

Men det var en av drottning Elizabeths kommentarer som fick allmänheten att hicka till. Drottningen klagade nämligen på det fordon som valts ut åt henne – och prins Charles hustru Camilla fick bryta in för att avdramatisera det hela.

– Jag ville att de skulle ta den mindre vagnen, sa drottningen, varpå Camilla svarade:

– Allt gick ändå bra.

Drottningen muttrade som svar, “very well”, vilket både kan tolkas som ett torrt “nåväl” som ett mer positivt “så bra då”.

Bröllopet mellan William och Kate förtrollade hela Storbritannien. Nästa år har det gått tio år sedan de sa ja – tänk hur tiden går!