En hel nation kommer att följa prins Philips sista farväl – men kommer Elizabeth porta två av familjemedlemmarna?

Johan T Lindwall om prins Philips död

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall om drottning Elizabeths, och hela Storbritanniens, sorg. Prins Philip lämnar ett stort tomrum efter sig. Och frågan är hur drottningen kommer att behandla Harry och Meghan, som gjorde sin skandalintervju – när Philip låg för döden.

När ska mardrömmen ta slut?

Nu sörjer en drottning och en hel nation.

Men det som också står i fokus är:

Var det Meghans fel och kommer prins Harry hem till begravningen?

LÄS MER: Svenska kungaparets sorg efter prins Philips död

Redan för en dryg månad sedan var prins Philip uträknad. Lång sjukhusvistelse och en komplicerad hjärtoperation på en 99-årig man trodde inte många att han skulle klara av. Men Philip återuppstod i princip från de döda och kunde lämna sjukhuset efter en lång kamp att komma tillbaka till livet.

Drottning Elizabeth i sorg efter prins Philips död

Men sviterna efter operationen och sjukhusvistelsen blev för mycket och prins Philip somnade till slut in och drottning Elizabeth miste sin livskamrat.

Elizabeth, i dag 94 år gammal, var bara 13 år första gången hon träffade sin Philip. De gifte sig 1947 och har i princip levt ett helt liv ihop. Nu är drottningen ensam och makens bortgång är bara ytterligare en mardröm för den redan hårt ansträngda Elizabeth.

Den senaste tiden har varit allt annat än bra för brittiska kungahuset och då i synnerhet drottningen. Först var det prins Andrew som drogs in i sexskandalen kring numera framlidna amerikanska affärsmannen Jeffrey Epstein. Den brittiske prinsen anklagades för att mellan åren 1999 och 2002 ha haft sexuellt umgänge med en då 17-årig flicka.

LÄS MER: Drottning Elizabeths svåra beslut innan Philips död

Till slut var drottningen tvungen att avlägsna Andrew från alla officiella plikter för brittiska kungahuset. Av barnen är det just prins Andrew som är stora favoriten så det var ett hårt slag för drottningen.

Hur kommer drottningen behandla Harry och Meghan?

Men ingen såg det som skulle komma:

Prins Harry och Meghan. Deras första exit från kungahuset var med facit ingenting i jämförelse med den intervju som de skulle komma att ge till Oprah Winfrey. I intervjun berättade de mest privata detaljerna om brittiska kungafamiljen och detta var när Philip var som sämst och låg på sjukhus.

Usel timing, så klart, men samtidigt där och då anklagades Meghan för att vara iskall och hjärtlös. Nu efter Philips bortgång kommer detta naturligtvis ta ny fart och många kommer att rikta sina blickar mot Harry, men framförallt Meghan. Hur mycket spelade deras intervju in på prins Philips hälsa och senare bortgång?

En nation har sorg och en hel befolkning kommer att följa prins Philips sista farväl. Stora frågan nu är:

Kommer Harry hem till begravningen? Vågar Meghan någonsin mer visa sig i Storbritannien?

Eller är det så enkelt att drottningen helt enkelt meddelar:

Ni är inte välkomna.

Mardrömmen är långt från över.

Johan T Lindwall
chefredaktör & ansvarig utgivare