En hel värld sörjer prinsessan Diana

diana

Den 31 augusti 1997 kom beskedet som skakade en hel värld. Den brittiska prinsessan Diana hade omkommit i en dramatisk bilkrasch i Paris. Sedan dess har drygt två decennier passerat, men hennes liv fortsätter att fascinera generation efter generation.

Diana var vid sin död i sanning en folkets prinsessa. Under sitt 36-åriga liv hade hennes liv berört hjärtan världen över, från sagobröllopet till den uppslitande skilsmässan och den tragiska bilolyckan.

diana

Blommor utanför Kensington Palace inför Prinsessan av Wales’, lady Diana Spencer, begravning.

Prins William var femton år och Harry tolv när de miste sin mor. Pojkarna befann sig på Balmoral, drottningens residens i Skottland, och pratade kort med sin mamma i telefon samma dag som hon omkom.

charles harry och william 1997

Sista bilden på prins William och prins Harry i balmoral som lyckliga. Bara minuter senare dog deras mamma Diana.

Det är ett samtal som prinsarna tänkt på många gånger, har de berättat i en intervju med tv-kanalen ITV:

– Jag berättade hur roligt vi hade, men ganska snart ville jag avsluta samtalet, berättade prins William.

begravning

William var 15 och Harry 12 år när de förlorade sin mamma. Med sänkta huvuden gick de bakom hennes kista vid begravningen.

– Om jag hade vetat vad som skulle hända hade jag naturligtvis inte varit så blasé. Så det telefonsamtalet har fastnat, ganska hårt.

Jag kommer ångra det resten av livet

– Jag kan inte riktigt komma ihåg vad jag sa, men allt jag vet är att jag förmodligen kommer att ångra i resten av mitt liv hur kort det var, har prins Harry sagt.

Prinsessan Diana och Dodi Al Fayed går på en brygga.

Prinsessan Diana och Dodi Al Fayed.

Den frånskilda prinsessan hade precis anlänt till Paris efter en veckas semester ombord på en lyxjakt med sin pojkvän Dodi Fayed. Hon var kvittrande glad. Den 36-åriga Diana hade äntligen funnit livsglädjen igen, efter den utdragna och plågsamma skilsmässan från prins Charles.

Hetaste paret

Paret hade bara tänkt stanna i den franska huvudstaden en natt, på väg hem till London, och de tillbringade kvällen på Dodis pappas lyxhotell Ritz. Den brittiska prinsessan och den egyptiske arvtagaren var vid den här tiden världens kanske hetaste par, och efter middagen smet de ut bakvägen och in i en väntande bil.

diana bilen

Tillsammans med en chaufför och en livvakt försökte de undkomma fotograferna, som förföljde dem på vespor. Men den desperata färden tog ett brutalt slut när Mercedesen i full fart kraschade mot en pelare i en tunnel under floden Seine.

Diana dog i en mörk tunnel

Diana levde ännu när räddningspersonal anlände till olycksplatsen, men dog på sjukhus till följd av inre blödningar. Senare visade det sig att chauffören hade kört berusad.

diana död

Efter prinsessans plötsliga död började britterna spontant samlas utanför hennes hem, Kensington Palace i London. Gatan utanför slottsporten fylldes av sörjande och alla deras gåvor, blommor, foton, kort.

elizabeth tittar på blommorna efter dianas död

Drottningen försökte inledningsvis ignorera Dianas död utåt, men tvingades kapitulera.

Folkets sorg kom som en överraskning för kungafamiljen, och drottningen fick mycket kritik för att hon initialt inte kommenterade Dianas bortgång med ett ord.

dianas död

Begravningen direktsändes i tv den 6 september och sågs av två miljarder (!) tittare. Diana fick en kunglig begravning i allt utom till namnet, och hennes kista fördes från Kensington Palace till Westminister Abbey där ceremonin hölls.

harry

Uppslutningen på Londons gator var enorm, och bland de 1 900 gästerna fanns förstås medlemmar av kungafamiljen – inte minst den då 97-åriga drottningmodern.

Men Diana var inte ”bara” prinsessa, hon hade också en stor vänkrets. Flera kända ansikten, både politiker och kändisar deltog i ceremonin. Elton John sjöng sin kända Candle in the Wind till hennes minne, och folket tog farväl av sin prinsessa.Dianas brorsdotter nya kärlek är 32 år äldreLäs mer

elton john

Bland de sörjande fanns förstås också Dianas mamma Frances och hennes syskon, och brodern Charles höll ett tal som fick kungafamiljen att hicka till i kyrkbänkarna. Han tackade Gud för att hans syster fick uppleva lite lycka i sitt liv alldeles innan hon dog, och han lovade att stötta hennes söner.

Diana 4

– Vi, deras riktiga familj, släpper inte ansvaret för dem, sa han.

Redan samma eftermiddag fördes kistan till familjen Spencers gods Althorp nordväst om London, för ännu en ceremoni för de allra närmaste. Gravplatsen ligger inne bland de höga träden på den lilla ön i sjön The Oval, samma plats där hon lekte som barn – innan hon blev hela Englands ros och världens olyckligaste prinsessa.

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: