En nöjd Camilla firar 60-årsdagen

När Camilla Parker Bowles nu fyller 60 år, så är det som en mycket lycklig kvinna. Hon har vunnit sin kärlekskamp och fått sin prins. Kalendern är fulltecknad med uppdrag och för varje dag så går så blir hon mer och mer accepterad som hertiginna av Cornwall och prins Charles älskade.

Vem Camilla Parker Bowles egentligen är lär vi aldrig få veta. Själv tiger hon som muren om sitt privatliv, hennes familj likaså. Däremot finns förstås “vänner”, gamla svågrar och före detta anställda som gärna tar bladet från munnen och yppar “sanningar” om hertiginnan av Cornwall.

Camilla växte upp i lantlig idyll

Camilla Rosemary Shand växte upp i en lantlig idyll i East Sussex, i huset “The Lanes”, granne med galoppbanan i Plumpton. Utbildning som anstår en fin flicka blev det förstås. Men studier var inget för pojkflickan Camilla, som hellre ägnade sig åt ridning, fäktning och smygrökning på skoltaket. Debut i societeten gjorde hon 1965 på ett cocktailparty där hennes föräldrar introducerade den 17-åriga Camilla.

Charles och Camilla vid en polomatch 1975.

Charles och Camilla vid en polomatch 1975.

Camilla gjorde succé bland de unga herrarna. En av Camillas kavaljerer var den unge, snygge kaptenen Andrew Parker Bowles. Men Andrew hade många andra flammor, däribland prinsessan Anne. Så kom den där dagen 1970 då Camilla träffade prins Charles på en polomatch. Camilla upplyste Charles om att hennes anmoder Alice Keppel varit älskarinna åt Charles anfader, Edward VII – och sedan fällde hon den berömda flirtrepliken:

– Så vad säger du?

Den smått tafflige Charles blev blixtförälskad i den ett år äldre Camilla som delade hans intresse för hästar, jakt och polo. Men något äktenskap var inte möjligt. Även om Camilla kom från en god familj var den inte tillräckligt fin i kungliga kretsar. Camilla gifte sig istället med Andrew Parker Bowles 1973 och inträdde i hemmafrulivet. Barnen Tom och Laura kom 1974 och 1978, men romansen med Charles spirade i kulisserna.

Charles friade till Diana

När Charles träffade Diana Spencer uppmuntrade Camilla romansen. Det ska rent av ha varit i familjen Parker Bowles trädgård som frieriet ägde rum. Camilla tyckte att Diana var lättmanipulerad och det var ju perfekt om Charles gifte sig med någon som inte äventyrade deras förhållande!

– Vi var tre i äktenskapet, sa Diana och syftade såklart på Camilla.

John Barratt, som var privatsekreterare hos Charles älskade onkel Dickie, lord Mountbatten, har strött ut små pikanta historier.

– Fem dagar före bröllopet berättade Charles för mig att Camilla var den enda kvinna han någonsin älskat, har Barratt avslöjat.

Bomben briserade när ett telefonsamtal mellan Charles och Camilla läckte ut, och Charles blev till åtlöje när han sades ha sagt att han ville vara Camillas tampong. Riktigt så illa var det inte. Paret diskuterade lite löjligt förälskat hur de skulle få vara tillsammans jämt. “Du kanske kan förvandlas till ett par trosor”, skojade Camilla, varpå Charles replikerade att han, med sin “tur” säkert skulle återfödas som en tampong – smask för pressen, och nådastöten för deras respektive äktenskap. 1995 gick Parker Bowles skilda vägar, året därefter gjorde Charles och Diana samma sak.

Folk kastade frallor på Camilla

Camilla fick finna sig i att bli pepprad med frallor i snabbköpet. Men sakta men säkert försökte Charles PR-stab lansera Camilla som prinsens blivande fru, och kampanjen hade så smått börjat vinna terräng när Diana så tragiskt omkom i augusti 1997. Camilla fick finna sig i att bli förpassad ut i periferin än en gång. Sambos förblev de dock i Clarence House.

I februari 2005, nästan 35 år efter att romansen börjat spira, gick ett pressmeddelande ut från Clarence House: “Kronprins Charles och Camilla Parker Bowles har idag förlovat sig”. Och så äntligen fick de varandra – i Windsor Guildhall lördagen den 9 april 2005.

Något mer bitterljuvt än Charles och Camillas 35-åriga kärlekssaga får man leta efter. Och man unnar dem så väl att äntligen få leva sida vid sida som man och hustru.

När Charles en dag intar tronen är det tveksamt om hon blir drottning, prinsessgemål ska hon bli, heter det. Titeln prinsessa av Wales är inget hon önskar sig, det är alldeles för laddat med tanke på att detta var Dianas titel. Men hertiginna av Cornwall smäller ju ganska högt det också!