Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

En stor förändring vid hovet – och en tuff förlust för Victoria

03 feb, 2019, 14:00 
Rådgivare, bollplank, stöd och vän. Beskedet att hovmarskalk Karolin A. Johansson slutar är ett tungt bakslag för kronprinsessan Victoria.
Annons

Sju år, det är en lång tid, och alla gånger som Svensk Damtidning har mött kronprinsessan och hennes hovmarskalk Karolin A. Johansson, 37, ute på fältet har det varit som ett ett extremt väl synkat och sammansvetsat team. Karolin läser snabbt och nästan omärkligt av kronprinsessans signaler.

Sedan 2012 har hovmarskalk Karolin A. Johansson ansvarat för planeringen och genomförandet av kronprinsessparets officiella program.
Som hovmarskalk har Karolin ansvarat för planeringen och genomförandet av kronprinsessparets officiella program.

Att Karolin nu väljer att sluta betyder därför att kronprinsessan Victoria förlorar en person i sin absolut innersta krets, en person som inte blir lätt att ersätta. Det handlar ju både om ett förtroendekapital som måste finnas där och om en personkemi som måste stämma.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kronprinsessan Victoria med hovmarskalk Karolin A. Johansson under besöket i Japan 2017. Victoria bär mamma drottning Silvias prickiga 1970-talsklänning.

Karolin har funnits i bakgrunden vid galamiddagar och familjehögtider, på resor och helt vanliga företagsbesök. Alltid perfekt klädd, vare sig Victoria har besökt FN:s generalförsamling eller vandrat i den jordanska öknen.

Hovmarskalk Karolin A. Johansson tillsammans med kronprinsessan Victoria i Tokyo 2017.
Fem steg bakom kronprinsessan, klädd i marinblått. Bilden togs vid det officiella besöket i Japan 2017.

Och den som tittar noga kan se det lilla guldfärgade namnchiffret med kronprinsessans dubbla krönta monogram som alltid glimmar på Karolins kavajslag – ett tjänstetecken som hon bär i alla officiella sammanhang.

Annons
Kronprinsessans namnchiffer överst på Karolin A. Johanssons hovdräkt i sammet. Längst ner sitter jubileumsminnes tecknet från kungens 70-årsdag.
Kronprinsessans namnchiffer överst på Karolin A. Johanssons hovdräkt i sammet. Längst ner sitter jubileumsminnestecknet från kungens 70-årsdag.
Karolin A. Johansson i sin hovdräkt vid en av galamiddagarna på Kungliga slottet.
Karolin A. Johansson vid en av galamiddagarna på Kungliga slottet.

Men i år, kanske redan framåt sommaren, väntar alltså denna stora förändring i kronprinsessan Victorias organisation. Då slutar Karolin A. Johansson som chef för H. K. H. Kronprinsessans hovstat för att i stället leva ett annat sorts liv.

Karolin A. i mitten mellan kronprinsessan Victoria och hennes adjutant Det där A:et med sin punkt har blivit något av Karolins signum, och det står för Anna.
Med kronprinsessan och hennes adjutant.

Berättar om sitt nya liv

Planen är att så småningom flytta hem till släktgården utanför Mönsterås i Småland tillsammans med sambon Fredrik Bolin, det berättade Karolin A. Johansson för Svensk Damtidning när vi träffade henne häromdagen i samband med ett av kronprinsessans uppdrag.

Annons

– Mina föräldrar driver ett jord- och skogsbruk som vi nu ska börja ta över.

– Vid sidan av det kommer jag ta ett fåtal uppdrag för att på så sätt fortsätta hjälpa personer och organisationer som jag känner särskilt för.

Samtidigt betonade hon också att detta är ett helt odramatiskt beslut.

Karolin A. Johansson med sin sambo Fredrik Bolin på Nobelfesten 2017.
Karolin med sin sambo Fredrik Bolin på Nobelfesten 2017.
Hovmarskalk Karolin A. Johannson på flyget med prins Daniel.
Karolin A. på flyget med prins Daniel. Det där A:et med sin punkt har blivit något av hennes signum, och det står för Anna.

Själv tog Karolin A. Johansson över som hovmarskalk efter stjärndiplomaten Jörgen Lindström, som idag är Sveriges ambassadör i Libanon. Och före honom var det hovveteranen Elisabeth Tarras-Wahlberg som hade jobbet.

Hovmarskalk Karolin A. Johansson. Det där A:et med sin punkt har blivit något av hennes signum, och det står för Anna.
Någon gång i år lämnar hon slottet och sedan väntar ett annat sorts yrkesliv.

Läs mer:

Foto: TT, IBL

Annons