Engelsmännen får ledigt när drottningen jubilerar

Vilken fest det blir i sommar när drottning Elizabeth firar diamantjubileum på tronen! I fyra dagar i juni festas det ordentligt, lördag till tisdag och som en extra present stänger alla arbetsplatser som har möjlighet för att de anställda ska kunna fira drottningen ordentligt.

Festligheterna smyger igång redan torsdagen den 10 maj till söndagen den 13:e. Då intar 500 hästar och 800 artister från samväldets alla länder Windsor och ger hejdundrande föreställningar. Det hoppas vi förstås att svensk tv också sänder.

Fler hästar blir det på lördagen den 2 juni som inleder de stora festligheterna. Då besöker drottningen och många tusen andra, Epsomderbyt. Loppet kallas bara Derby i vanliga fall och har körts varje år sedan 1780. Det är ett lopp för treåringar och sträckan är traditionellt 2 423 meter. En av årets höjdpunkter för drottningen – varje år.

Söndagen den 3 juni blir verkligen spektakulär. Themsen kommer att fyllas av 1 000 farkoster från hela världen och juvelen i kronan blir den kungliga slupen, en 61 meter lång flodbåt, som för tankarna till Orientexpressen. Mycket rött och guld alltså. 100 gäster och en flygel får plats ombord och drottningen och de andra kungligheterna kommer att vinka till undersåtarna från en inglasad plattform, man vet ju aldrig hur vädret blir. Slupen, The Spirit of Chartwell, byggdes i Rotterdam 2000 och en kunglig slup är en tradition ända sedan den förra drottning Elizabeths tid. Efter den här turen kommer The Spirit of Chartwell gå som lyxslup på Themsen, så vi andra kan få uppleva hur det känns att åka med en kunglig slup.

På eftermiddagen kommer miljoner Londonbor och turister att bjudas på jubileumslunch över hela staden. Gator kommer att stängas av, det dukas upp vid långbord på gator och i parker i de olika stadsdelarna, det kommer att bli ett riktigt party, kanske världens största någonsin!

På måndag den 4 juni kommer tusentals fyrar att tändas runt hela världen, varenda fyr i samväldet kommer att lysa upp himlen för att fira drottningens 60 år på tronen. På kvällen ger BBC en konsert på Buckingham Palace med kända artister från hela samväldet.

Tisdagen inleds med en tacksägelsegudstjänst i St Pauls Cathedral och sedan åker drottningen och prins Philip – och säkert också de andra i kungafamiljen – runt London i gyllene karosser. Över miljoner människor förväntas stå längs kortegevägen.

Extra festligt lär det också bli när Trooping of the Colour firas, i år den 16 juni. Den dagen är drottningens officiella födelsedag, hennes riktiga födelsedag är den 21 april då hon fyller 86 år. Många parader med blankryktade och festskrudade hästar och ryttare i björnskinnsmössor blir det som vanligt.

Av Eva Åström

Foto: ALL OVER PRESS

Läs även:

›› Jubileumsåret är här

›› Kunglig resfeber i England

›› Kate har firat sin först jul med kungafamiljen

[smooth=id: 667; width:430; height:800; timed:false; arrows:true;carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true;text:Alla bilder;]