Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför väljer kungligheterna att föda på exklusiva Lindo Wing

12 mar, 2018, 14:00 
AvErika Svernström
The Lindo Wing på S:t Marys sjukhus i London har kommit locka de mest välbärgade ur Englans socité. Nu kan Svensk Damtidning berätta hela historien bakom.
👑 Hela historien bakom legendariska Lindo Wing
👑 Var tänkt till helt andra ändamål
👑 Anonyma donatorn
Annons

En av världens mest fotograferade sjukhustrappa måste vara The Lindo Wing på sjukhuset St Mary’s i London. Där bakom portarna finns nämligen den exklusiva sjukhusavdelningen Lindo Wing som hyst in några av världens mest populära – och gravida – kungamedlemmar.

The Lindo Wing öppnade 1937 som del av sjukhuset St Mary’s för patienter med ”måttliga medel”. På den tiden var St Mary’s ett sjukhus för de fattiga och drevs av välgörenhet. Dåtidens rika betalde ofta istället en privatläkare som vanligtvis besökte de välbärgade i deras hem.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Pengarna för att bygga The Lindo Wing donerades anonymt, men avdelningen blev trots allt uppkallad efter den anonyme givaren, affärsmannen Frank Charles Lindo. Sjukhusavdelningen invigdes dessutom av drottning Elizabeth den 10 november 1937, som då säkerligen inte kunde ana att flera av hennes barnbarn och barnbarnsbarn skulle födas just där.

Annons
Drottning Elizabeth invigde The Lindo Wings 1937 - intet ont anande att de flesta av hennes barnbarn och barnbarnsbarn skull födas just här. Hennes egen dotter, prinsessan Anne, födde sedan åta sina barn på den exklusiva avdelningen.
Drottning Elizabeth invigde The Lindo Wing 1937 – intet ont anande att de flesta av hennes barnbarn och barnbarnsbarn skull födas just här. Hennes egen dotter, prinsessan Anne, födde sedan åta sina barn på den exklusiva avdelningen.

När avdelningen öppnade hade den plats för 66 sängar och kostade sju guienas i veckan. Då tillkom avgifter för läkarkonsultationer, provtagning och massage.

The Lindo Wing fyllde med tiden en funktion för de som var tillräckligt rika för att slippa vilja bli inlagda på vanliga sjukhus, men inte så rika att de hade råd med privatsjukhus så fort de blev sjuka. 1948 intog Lindo Wing helt rollen som privatsjukhus och blev ett populärt ställe för socitetén, politiker och hela den dåtida underhållningsbranschen. Både premiärministrar och kungligheter har efter det vårdats på Lindo Wings.

Sir George Pinker var kunglig gynekolog och förlossningsläkare som mellan 1973-1990 ansvarade för att förflytta de kungliga förlossningarna från slott och palats till sjukhus. Han jobbade på sjukhuset från 1958 och förlöste under sin tid nio kungliga bebisar på Lindo Wing. Först ut var prinsessan Annes som födde båda sina barn där. Även hennes bror, prins Charles valde Lindo Wing när det var dags för honom och lady Diana att bli föräldrar.

Annons

George hjälpte till vid båda förlossningarna då prins Charles och lady Diana födde sönerna prins William av Wales den 21 juni 1982, och prins Harry av Wales, den 15 september 1984.

Prins William som liten telning när han tar sina första steg, livligt beundrad av mamma Diana och pappa Charles 1983.
Prins William som liten telning när han tar sina första steg, livligt beundrad av mamma Diana och pappa Charles 1983.
Prins Harry som liten bebis, mamma Diana och pappa Charles är i lektagen.

Prins William och hans fru Kate har i sin tur också fött sina barn på The Lindo Wing. Den 22 juli 2013 föddes prins George av Cambridge där. Även Georges lillasyster, prinsessan Charlotte av Cambridge såg världens ljus där den 2 maj 2015, följd av lillebror prins Louis av Cambridge, den 23 april 2018.

William och Kate på den berömda trappen till Lindo Wings i april i år.
William och Kate på den berömda trappen till Lindo Wing i april i år.
Kate och William med sin förstfödda, prins George, på trappan 2013.
Kate och William med sin förstfödda, prins George, på trappan 2013.
Att föda på The Lindo Wing går i arv i det engelska kungahuset. Är inte bilden underbar? Både Diana och Kate i prickiga klänningar, med sina förstfödda ömt i famnen.
Att föda på The Lindo Wing går i arv i det engelska kungahuset. Är inte bilden underbar? Både Diana och Kate i prickiga klänningar, med sina förstfödda ömt i famnen.

Hertigparet Kate och William är säkerligen inte de sista i kungahuset som kommer att föda sina barn på Lindo Wing.

Pippa går i storsyster Kates spår och föder barn samma år och vill också föda på Lindo Wings.
Pippa går i storsyster Kates spår och föder barn samma år och vill också föda på Lindo Wings.

När även prins Harry och Meghan får barn ligger Lindo Wing nära till hands. Dessutom gifter sig prins Charles brorsdotter Eugenie, dotter till Andrew och Fergie i dagarna, och henne syster Beatrice kan säkerligen också tänkas välja Lindo Wing när det är dags för henne att bli mamma.

Foto: Stella

Annons