Ensamma mammor i kungahusen

Ibland blir livet inte riktigt vad man tänkt sig. Skilsmässor drabbar inte bara “vanliga”. Här är kronprinsessorna, prinsessorna och hertiginnorna som galant klarat av rollen som singel och hjälpt till och skänkt glans åt epitetet ”Ensamstående mamman”.

Ensamma mamman heter Cecilia Torudds populära tecknade serie, som beskriver livet för två barn och deras mamma. Frustration, tonårsbekymmer och killar avhandlas på ett humoristiskt sätt.

Visst kan många känna igen sig – ni ser ett prov på teckningarna här bredvid.

Ingen att dela barnens utveckling med

Att inte ha någon att dela barnets första tand med eller allt det det ansvar, alla känslor, sorg, glädje som kommer med mammarollen kan drabba alla.

Rik som fattig, gammal som ung.

Prinsessan Stephanie med dottern.

Energitjuvar

Dåliga förhållanden är ju energitjuvar, som laddar ur batterierna.

För många blir en skilsmässa en lättnad att få börja om på nytt.

Det känns som om de fängslande bojorna – som en trist relation kan kännas som-  trillar av och själen fylls med friska fläktar med framtidstro och frihet.

Speglar samtiden

På något sätt är ju medlemmarna i kungahusen en spegel på hur människor faktiskt har det i dag.

På slott

Även på slott och herresäten finns det singelmammor.

Starka singelmammor

Och även om dessa kvinnor har fler privilegier än många andra, kan det vara intressant att se att det faktiskt finns ett gäng starka ladies, som har drabbas av bakslag, skilsmässor, separationer och vårdnadstvister.

Men också prinsessor som galant klarat av det och hjälpt till och skänkt glans åt epitetet ”Ensamstående mamman”.

Varannan-vecka

Det finns många ”Varannan-vecka-mammor” i kungahusen. Båda Monaco-sessorna, prinsessan Caroline och prinsessan Stephanie, skilde sig tidigt och stackars Caroline blev änka med tre barn.

Prinsessan Caroline med sin dotter Charlotte.

Skilsmässa

Äktenskapet med prins Ernst August började lyckligt då lilla prinsessan Alexandra föddes, men sedan knakade det rejält mellan Caroline och “fest-prissen av Hanover”. Grace Kellys äldsta dotter stod åter igen ensam med sina barn – nu en fyrklöver som hon älskar högt.

Alexandra – som ni ser åka skridskor på bilden intill – har bott mest hos sin mamma, men även på slottet i Tyskland hos Ernst-August.

Ville inte uppge pappans namn

Prinsessan Stephanies tre barn är alla födda utom äktenskapets väggar. Louise och Pauline Ducruet har samma pappa, Daniel Ducruet som Stéphanie faktiskt var gift med ett helt år! Camille Gottlieb föddes 1998 och ensamma mamman Stéphanie uppgav inte vem pappan var.

Platsen där faderns namn skulle stå på dottern födelseattest är fortfarande inte ifylld.

Barnen är viktiga

Elena har blivit en ny kvinna efter separationen med sjuke Jaime de Merchilar. De två barnen betyder allt för henne.

Mette-Marit blev mamma vid 23 års ålder. Hon gick till historien som singelmamman som blev kronprinsessa. Hon har fortfarande Marius varannan vecka, ett liv som alla inblandade har anpassat sig till.

Mabel – en lavin krossade den lyckliga familjen. Nu ligger Johan Friso i koma och hans två söta döttrar har förlorat sin pappa. Mabel är ensam mamma plötsligt och måste leva med en oerhörd sorg och saknad.

Grevinnan Alexandra gick på vietnameisisk matlagningskurs och fann Martin Jörgenssen. Nya kärleken har hjälpt henne med livet som varannan-vecka-förälder till sönerna Nicolai och Felix.

Prinsessan Anne har gift om sig. Men skilde sig från barnens far.
 

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures, All over press och faksimil Bulls press