Estelles skilda världar: "Hennes föräldrars uppväxter kunde inte vara mer olika"

Prinsessan Estelles två världar

Prinsessan Estelle har två sociala, jordnära och trygga föräldrar i kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Idag känns de enormt sammansvetsade, men deras uppväxter kunde inte vara mer olika.

Estelle får feeling – börjar dansa till ”Hey Mickey”!
0:33

Efter reklamen: Estelle får feeling – börjar dansa till ”Hey Mickey”!

(0:33)

Slå på ljud

Olof Daniel Westling föddes den 15 september 1973 på Universitetssjukhuset i Örebro. Föräldrar var den 29-åriga Ewa och, den 28-årige, Olle Westling, som sedan tidigare hade den knappt treåriga dottern Anna.

Det var såklart en stor dag för det de nyblivna tvåbarnsföräldrarna, men samtidigt en historisk dag i Sverige.

Köp specialmagasinet 10 år med Estelle – redan i dag!

För samtidigt som en blivande prins såg dagens ljus, somnade den gamle kungen, Gustaf VI Adolf in på Helsingborgs lasarett. Han var 90 år gammal och dog i sviterna av blödande magsår, hjärtflimmer, försämrad njurfunktion och lunginflammation. Vid hans sida fanns den 27-årige kronprinsen Carl Gustaf, som något motvilligt blev kung.

Victoria har levt ett påpassat liv i offentlighetens ljus – och samma speciella livssituation väntar nu dottern Estelle.

TT/Anders Wiklund

Prinsessan Estelles skilda världar

Daniel döptes drygt fyra månader gammal i den medeltida Almby kyrka i Örebro, i januari 1974. Han var sockersöt i en vit dopklänning, när den nu framlidne församlingsprästen Nils Magnerus stänkte vatten på hans huvud ur dopfunten från 1682.

Om Daniels födelse och dop gick någorlunda obemärkt förbi så var kronprinsessan Victorias ankomst desto mer bevakad. Mängder med journalister och fotografer hade samlats utanför Karolinska Universitetssjukhuset i Solna under kvällen den 14 juli 1977 för att få en skymt av drottning Silvia.

Victoria Ingrid Alice Désirée föddes klockan 21.45, efter en förlossning ledd av professor Ulf Borell och barnmorskan Maj- Lis, som ironiskt nog hette Westling i efternamn.

Victoria döptes sedan i den vackra Slottskyrkan i Stockholm i september 1977. Hon var drygt två månader gammal, men redan en megakändis. Hennes faddrar var inga mindre än drottning Beatrix av Nederländerna, prinsessan Désirée, kung Harald av Norge och Silvias, 14 år äldre bror Ralf Sommerlath.

Victoria tog sina första steg i maj 1978, drygt tio månader gammal. Hon bodde på Stockholms slott, men flyttade fyra år gammal med sin familj och ett helt hov till det mer naturnära Drottningholms slott på Ekerö utanför Stockholm, 1981.

Mamma Silvia och pappa kungen var ofta borta på jobb och Victoria tydde sig mycket till sin barnflicka Ingrid ”Nenne” Björnberg, som också varit kungens och Hagasessornas beskyddare.

”Hon var en trygg person som berättade sagor och tog sig tid”, har Victoria berättat.

Kronprinsessan föredrog att umgås med vuxna före jämngamla. Hon bakade med kocken och gjorde blomsteruppsättningar med floristen hemma på Drottningholms slott.

Daniel bodde sina första år i Örebro och i Falun, men flyttade som femåring in i det röda parhuset på Smältvägen i Ockelbo, där föräldrarna fortfarande bor kvar. Han älskade att läsa Fantomen och minns sin barndom som trygg och kärleksfull.

”Det har gjort mig till en trygg person med stark självkänsla”, har han sagt.

– Jag har växt upp med två fantastiska föräldrar som gjorde allt för mig och min syster. Som liten blev jag värvad till ett hockeylag i en kommun sex mil bort, där pappa jobbade, med träning klockan åtta till nio på kvällarna. Så han och jag åt mid­ dag ihop och sedan satt han och väntade till nio–tio när jag var klar, fyra gånger i veckan.

Daniel spelade även basket och fotboll, körde motocross och tränade golf. En av de få officiella bilderna av honom som ton­ åring är när han vinner en golftävling.

Victoria har också alltid älskat att idrot­ta och att vara ute i naturen. Hon stod ti­digt på skidor och fick ridlektioner på Hov­stallet i Stockholm. Hennes första ponny var det svarta gotlandsrusset, som lystrade till namnet Travolta, trots att det var ett sto.

Idag är Daniel och Victoria måna om att Estelle och Oscar rör på sig och får känna samma glädje med idrotten som de gjorde. Inte konstigt att de tränar golf och rider. Daniel är också noga med att barnen får uppleva allt det vanliga i samhället som han är uppvuxen med.

Ewa och Olle Westling

Prins Daniels uppväxt på lugna Smältvägen i Ockelbo skiljer sig mycket från det prinsessan Estelle upplever i det kungliga strålkastarljuset.

– De ska veta hur tunnelbanan fungerar, hur det är att åka buss, och hur det är att stå i kö. Och hur det känns med passionen inom idrottsrörelsen när det är match och Black Army sjunger för full hals. Det är något som jag inte vill att mina barn ska gå miste om.

Victoria har också alltid älskat djur och hade gärna velat bli veterinär om inte kar­riären varit så utstakad. Hon fick som liten en cavallier king charles spaniel i färgen blenheim, som hon döpte till Sissi. Länge såg det mörkt ut med husdjur för Estelle eftersom Daniel är pälsallergiker, men så fann man den allergivänliga rasen cavapoo och har nu hunden Rio.

Hur var de då i skolan? Prins Daniel var något av en medelmåtta, medan kronprin­sessan var något mer ambitiös. Han gick social linje vid Hammargymnasiet i Sand­ viken mellan 1989 och 1991 och hade som bäst en fyra i idrott. Victoria gick natur­ och samhällsvetenskapliga programmet vid Enskilda Gymnasiet i Stockholm, men gick trots svårigheter med dyslexi ut med toppbetyg i juni 1996.

Köp specialmagasinet 10 år med Estelle – redan i dag!

Medan Victoria ägnade sina efterföljan­de somrar åt språkträning i USA och Tysk­land, arbetade Daniel inom äldrevården i Ockelbo efter studenten. Han jobbade också ett drygt år inom skola och fritids­hem med barn i behov av särskilt stöd.

Daniel gjorde sedan lumpen på I14 i Gävle. När militärtjänstgöringen var av­slutad flyttade Daniel till Stockholm för att studera på Gymnastiskidrottsförbun­dets Folkhögskola. Där gick han fritids­ledarlinjen med idrottsinriktning mellan 1994 och 1996. I början av 2000­-talet fångde han Victorias hjärta på gymmet Mas­ter Training i Stockholm, men det är en helt annan historia.

Foto: TT