Ett år efter kungens beslut: Bakslag för kungaparet

Kungen drottning Silvia prins Carl Philip prinsessan Sofia

I dag är det precis ett år sedan kungen tog sitt beslut om att krympa Kungahuset. Och det har inte riktigt gått som han tänkt sig.
Se presskonferensen om de kungliga titlarna
Slå på ljud

 

Kungen satte ner foten – och slimmade ner Kungahuset till hälften. En mindre revolution som innebar att fem av hans sju barnbarn blev av med sin ställning som Kungliga Högheter. Kungen var också mycket tydlig kring vilka i Kungahuset som ”ska gälla”:

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och kungen.

Kungen, kronprinsessan och prinsessan Estelle. Hovets officiella bild pekade ut riktningen framåt.

I den strama officiella kommuniké som hovet lät skicka ut i gryningen kunde man läsa att kungen och drottningen, kronprinsessan och prins Daniel är ”Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater”. Och att syftet med förändringen var att klargöra vilka i kungafamiljen som ska arbeta på kungens uppdrag, för kungariket Sverige.

Till den exklusiva gruppen hör inte längre prins Carl Philip, 41, prinsessan Madeleine, 38, och prinsessan Sofia, 35. För dem hade kungen i stället en annan karriärplan: Framöver ska de jobba med sina stiftelser och med de verksamheter som de engagerat sig i. Och de ska bara tas i anspråk i kunglig tjänst när kungen så beslutar.

LÄS MER: Prinsessan Birgitta: ”Jag står bakom min bror till 100 procent!”

Prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia prins Carl Philip

Kungen markerade att Madeleine, Sofia och Carl Philip inte är lika viktiga som förr.

Kungahuset – efter kungens beslut

Just i dag har vi alltså levt precis ett år med detta nya Kungahus. Så hur har det gått?

Ja, förändringen togs emot väl, både av svenska folket och i kungens egen familj. Men han kunde ju inte förutse coronafaktorn – som försatt 70-plussarna kungen och drottningen i en mycket knepig situation eftersom de båda tillhör högriskgruppen. Så kanske finns det ändå ögonblick när kungen nu i efterhand känt att han skulle ha väntat med att sjösätta detta – om han bara hade vetat vad som komma skulle?

Kungen drottning Silvia prins Carl Philip prinsessan Sofia

I höst jobbar drottning Silvia mycket från sitt ”hemmakontor” på Drottningholm.

För nu ska kungafamiljen på kort tid ut och besöka alla Sveriges 21 län. Kungen vill visa sitt stöd för vårdpersonalen och sitt deltagande med de pandemidrabbade. Och då kan han inte hålla på sin nya strama linje. Victoria och Daniel backar upp, men nu måste kungen också kalla in prins Carl Philip och prinsessan Sofia för att mäkta med den stora och viktiga uppgift som väntar.

Kungen drottning Silvia

Ber om förstärkning i familjen.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines första ord om kungens beslut

Foto: Sandra Birgersdotter Ek/Kungliga Hovstaterna, Pontus Lundahl/TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.