Ett år efter terrorattacken på Drottninggatan – så hedrar kungafamiljen offren

Minneskonsert i Kungsträdgården och minnesgudstjänst i Adolf Fredriks kyrka. På lördag är det ett år sedan terrorattacken på Drottninggatann och både kungaparet och kronprinsessparet hedrar offren.

På lördag är det ett år sedan terrordådet på Drottninggatan och kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer att vara på plats för att hedra offren vid den minneskonsert som hålls i Kungsträdgården i Stockholm. Den börjar klockan 14.15 och pågår under en knapp timme. Bakom konserten står regeringen och Stockholm stad. Statsministern ska tala och det blir sång av bland andra Malena Ernman, Jill Johnson och Lars Winnerbäck. Mark Levengood är konferencier.

Victoria och Daniel var djupt gripna när de besökte Drottninggatan dagen efter terrordådet.

Det hålls också en minnesgudstjänst klockan 12.00 i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm där kungaparet närvarar. Inbjudna är drabbade och anhöriga, men också ambulanspersonalen, polisen och räddningstjänsten och representanter för det officiella Sverige.

Sveriges Television sänder direkt från både minnesgudstjänsten och minneskonserten. Det går också bra att höra konserten i Sveriges Radio P4, som också sänder från gudstjänsten i Adolf Fredriks kyrka.

Läs mer: Victoria om händelsen som skakade hela Stockholm

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel tog sig till platsen där attentatet inträffade, då för snart ett år sedan. Med tårar i ögonen la kronprinsessan Victoria ner blommor för att hedra offren.

Victoria beskrev då med korta ord sin sorg och bestörtning, men hon hyllade också samhällets insats.

– Samhället har visat en enorm kraft och att vi står emot det här, att vi vill stå emot. Att vi eniga, att svenska samhället också bygger på enorm tillit, en gemenskap och sammanhållning. Det kommer att ta oss stärkta ur det här.

På frågan hur vi går vidare svarade hon med ett ord: “Tillsammans”.

Foto: IBL