Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ett år utan prins Henrik: "Drottningens sorg är minst lika påtaglig"

13 feb, 2019, 14:00 
Ellen Myrgård Lindén
drottning margrethe prins henrik
Idag har det gått ett år sedan mannen med härligaste skratt lämnade jordelivet.
Annons

De fick 51 år tillsammans, drottning Margrethe och prins Henrik, eller Henri Marie Jean André som han hette när de möttes i London 1965. Nu har det gått ett år sedan mannen med Danmarks härligaste skratt lämnade jordelivet, men drottningens sorg är minst lika påtaglig – även om hon idag har lärt sig leva med den.

Under sitt långa äktenskap berikades Margrethe och Henrik med två söner och åtta barnbarn, som alla skänker styrka och glädje och stöttar. Äldste sonen kronprins Frederik och hans Mary har dessutom lagt i ytterligare en växel när det kommer till den kungliga representationen, så dem kan Margrethe luta sig emot när hälsan sviktar eller uppdraget som ensam regent känns för tungt. Att hon dessutom får se prins Joachim och prinsessan Marie följa sin dröm och flytta till Paris, ger en känsla av att livet trots allt går vidare.

Margrethe stod alltid upp för sin make

Den sista tiden tillsammans med Henrik var inte heller lätt för Margrethe. Ett halvår innan prinsens död meddelade hovet att han drabbats av demens, ett besked som föregicks av diverse märkliga uttalanden från prinsen, uttalanden som ledde till envisa rykten och spekulationer. Prinsen hade bland annat vid flera tillfällen åsikter om sin kungliga status – visst borde han vara kung om nu hans hustru var drottning? Prins Henrik ogillade även att hans son, kronprins Frederik, stod högre i rang än honom – och han var inte rädd för att uttrycka sitt missnöje offentligt. Detta försatte förstås Margrethe i en svår sits.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Och sommaren 2017 kom beskedet: prins Henrik ville inte bli begravd tillsammans med sin hustru. Enligt en månghundraårig tradition begravs danska kungar och drottningar i Roskilde domkyrka, och här står parets gravmonument färdigt efter 15 års (!) arbete, med drottning Margrethes och prins Henriks konturer graverade på insidan av en glassarkofag.

Men det ville alltså inte Henrik, och skälet var att Danmark inte hade givit honom någon majestätstitel. Prinsens uttalande möttes av starka reaktioner från det danska folket, och många ansåg att han svek sin hustru. Men när det sedan blev känt att prinsen led av demens tystnade kritikerna. Och äntligen fick Margrethe och Henrik vara ifred – utan att bli bedömda.

– Jag är glad att den sista tiden blev så värdig som den blev. En fin avslutning på hans liv, har drottningen sagt i efterhand.

Henrik somnade in på Fredensborg slott den 13 februari 2018, med Margrethe vid sin sida. Sönerna Frederik och Joachim avbröt förstås sina kungliga plikter för att skynda hem och ta farväl av sin pappa. Dagen efter fick resten av världen ta del av det sorgliga beskedet, och nu var debatten om huruvida den franske diplomaten hade lyckats bli en dansk kunglighet eller ej som bortblåst. Istället vällde hyllningarna in. Veckan efter dödsfallet stod tusentals danskar i kö för att lämna en sista hälsning till prins Henrik, och äntligen fick han ett riktigt erkännande för sitt trofasta stöd till drottningen. Och Margrethe passade förstås på att tacka det danska folket i sitt nyårstal:

Annons

– Jag kan inte se tillbaka på året som gått utan att nämna prins Henriks död. Erkännandet av hans insatser och den varma sympati som har visats oss av det danska folket har värmt oss alla, även hans familj i Frankrike. Jag vill ännu en gång uttrycka min djupaste tacksamhet, sa drottningen i sitt tal.

prins henrik drottning margrethe
Idag är det exakt ett år sedan mannen med Danmarks härligaste skratt lämnade jordelivet.

Den 20 februari är det ett år sedan prins Henrik begravdes. Hälften av askan spreds enligt hans önskemål i danska farvatten, och den andra hälften placerades i en urna i trädgården på Fredensborgs slott. Och lagom till minnesdagen har Margrethe bjudit in familj och vänner till en konsert i Fredensborgs kyrka. Det blir en dag av både sorg och glädje, med många famnar att gråta ut i men också många människor att dela roliga minnen med. Ja, prins Henrik var verkligen en kunglighet som lämnade avtryck. Hans färgsprakande personlighet och ljudliga skratt må ha chockat vissa danska rojalister, men Margrethes kärlek, den hade han alltid.

Läs mer

Foto: TT

Annons