Europas kungligheter är en enda stor familj

Europas kungahus är sammanflätade med varandra – som en enda stor släkt.

Undrar ni varför prinsarna – och prinsessorna – väljer flickor av folket? Svaret är enkelt. Kungligheterna i Europa är en enda stor släkt.

I dag är det inte lockande att göra som kung Haralds föräldrar, kung Olav och Märtha – att gifta sig med sin kusin. De var dessutom dubbelkusiner, på både fädernet och mödernet.

Norge och Sverige i släktunion

På bilden till höger ser vi Sveriges prins Carl och hans familj. Nedre raden fr. vänster: prinsessan Ingeborg, prins Carl jr, kronprinsessan Märtha. Och kronprins Olav och döttrarna prinsessorna Ragnhild och Astrid.

Ett kungligt EU

Kungahusen har haft ett eget EU i generationer – där språkbarriärer, valuta, eller pass aldrig någonsin varit ett hinder.

Alltid välkomna

De har umgåtts lättsamt över nationsgränserna, haft familj i alla slott över kontinenten. Slottsportarna är alltid öppna för prinsessorna och prinsarna från andra länder.

Alltid finns det någon gemensam anfader om man studerar hieraldiken noga.

Kronprinsessan Victoria och kung Albert av Belgien är nära släkt genom prinsessan Astrid, född svensk prinsessa, som gifte sig med den belgiske kronprinsen Leopold 1926 och fick tre barn.

Josephine Charlotte av Belgien, storhertiginna av Luxemburg, Baudouin I av Belgien och Albert II av Belgien

På bilden ovan ser vi Astrid med dottern prinsessan Josephine-Charlotte (framtida storhertiginna av Luxemburg) och sonen prins Baudouin (framtida kung Baudouin av Belgien) i juni 1932.

Och här ser vi Astrid med Albert (kung Albert av Belgien) Nu förstår ni hur släktbanden hänger ihop, eller hur?

Albert och Victoria

Den 27 maj 2005 kom det belgiska kungaparet, kung Albert och Paola till Stockholms slott för att träffa den svenska kungafamiljen och för att närvara vid en utställning om Astrid – före detta prinsessa av Sverige och drottning av Belgien.

Drottning Astrid omkom i en bilkrasch 1935. Här ser vi henne samma år dinera med änkedrottning Elisabeth av Belgien och svenske kung Gustaf V.

Kungen är morbror

Albert av Belgien är morbror till storhertig Henri av Luxemburg. Henris mor Josephine var syster till Albert.

Således var prinsessan Astrid alltså inte bara Alberts mamma utan även storhertig Henris mormor!

Josephine Charlotte av Luxemburg (hon gifte sig med storhertig Jean av Luxemburg) var alltså faster till kronprins Philippe, prinsessan Astrid och prins Laurent av Belgien. Hon var även farmor till de fem barnen i Luxemburg: arvprins Guillaume, prins Felix, prins Louise, prinsessan Alexandra och prins Sebastien.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL, Stella Pictures