Så är kungligheterna släkt med varandra

Så är kungligheterna släkt med varandra
NU GRATIS

Vad har kung Carl Gustaf för släktband med brittiska drottningen Elizabeth och danska drottningen Margrethe? Svensk Damtidning har rett ut!

De europeiska kungahusens släktskap kan vara lite lätt förvirrande. Eftersom det fram till mitten av förra århundradet var viktigt för kungligheter att gifta sig kungligt och knyta viktiga band mellan kungahusen så delar dagens kungahus en hel del gener. Det kan bli väldigt svårt  att hänga med. Men vi guidar dig!

De nära släktrelationerna i Europas kungahus har nästan alla en koppling drottning Victoria av England, vars nio barn gifte sig in i olika kungahus.

Drottning Victoria av England 1887.

Drottning Victoria av England 1887.

Ett av barnen var den framtida kungen Edvard VII som är farfarsfar till drottning Elizabeth II. Edvard VII femte barn var prinsessan Maud som senare blev drottning av Norge, tillika farmor till kung Harald av Norge. Så på så sätt är kung Harald och drottning Elizabeth båda barnbarnsbarn till kung Edvard VII.

Drottning Victorias sjunde barn prins Arthur blev pappa till Margareta, som gifte sig med Gustaf VI Adolf,  och var alltså farmor till vår kung och mormor till drottning Margrethe av Danmark. Drottning Margrethe och kungen är alltså kusiner.

Så alla de tre nordiska kungahusen är släkt med varandra och med det brittiska kungahuset. Drottning Victorias åttonde barn var också farfar till vår kungs mamma, Sibylla. Så det är flera band till drottning Victoria.

Läs mer: Nu ler drottning Margrethe igen – fick en härlig kväll med systrarna!

Drottning Margrethe och kung Carl Gustaf är kusiner.

Drottning Margrethe och kung Carl Gustaf är kusiner.

Drottning Anne Marie av Grekland är lillasyster till drottning Margrethe och därför också dansk prinsessa.

Eftersom hennes mor drottning Ingrid var kungens faster så är vår kung kusin med Anne Marie, och det grekiska kungahuset är alltså släkt med både de danska och svenska kungahusen. Kung Konstantin av Grekland är också släkt med drottning Victoria då hans farmorsmor var Victorias äldsta barn. Men Konstantins farfarfar, kung Georg I, var också morbror till drottning Elizabeths farfar George V.

Konstantins familj härstammar också från Danmark då man tillsatte hans farfar kung Georg I som kung men kung Georg I föddes som prins Vilhelm av Danmark. Det är också därför det grekiska kungahuset kan titulera sig som prinsar och prinsessor av Danmark.

Konstantins syster Sofía gifte sig med Juan Carlos av Spanien. Konstantin är därmed morbror till kung Felipe.

Läs mer: Bernadotte 200 år! Här är allt du inte visste om Jean Baptiste Bernadotte

Kung Konstantin är morbror till spanska kungen Felipe.

Kungaparet Anne Marie och Konstantin. Konstantin är morbror till spanska kungen Felipe.

Den brittiska prins Philip föddes i Grekland och är barnbarn till kung Georg I. Så han är alltså kusin med kung Konstantin. Han är  förutom att vara ingift i det brittiska kungahuset också blodssläkt med dem eftersom de härstammar från drottning Victoria båda två. Prins Charles är alltså syssling med kung Felipe av Spanien.

Sedan är ju vår kung också släkt med det holländska kungahuset genom sin mamma Sibylla som var syssling med Beatrix mor Juliana.

Victoria är alltså anmoder till de flesta. Hennes barnbarns barnbarn är alltså:

  • Drottning Elizabeth II
  • Prins Philip
  • Kung Carl XVI Gustaf
  • Kung Harald
  • Drottning Margrethe
  • Drottning Anne-Marie.
  • Kung Konstantin.

Läs mer: Långläsning! Så har familjen Middleton påverkat brittiska kungahuset

Foto: Stella Pictures