Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Eva O'Neills hemliga identitet – fört alla bakom ljuset

08 mar, 2024, 06:30 
Eva O'Neill
Eva O'Neill är svärmor till en prinsessa – ändå lyckas hon vara kroniskt hemlig. Och det hänger frågetecken i luften kring societetsladyn.
Annons
Eva O'Neill och galna ryktet med kung CharlesBrand logo
Eva O'Neill och galna ryktet med kung Charles

Eva O'Neill är societetslejonet som minglat med några av världens kändaste personer. Ändå är lite känt om prinsessan Madeleines svärmor.

Ja, när Chris O'Neill klev in i det kungliga strålkastarljuset riktades såklart många blickar mot de närmast finansmannen, som hans mamma.

Men att få fram korrekt information om Eva skulle visa sig lättare sagt än gjort. Än i dag har flera frågetecken inte retts ut.

Eva O'Neill flydde landet

Vem är Eva O'Neill? Den frågan började svensk press ställa sig när det stod klart att Madeleine förlovat sig med Chris O'Neill. Men grävandet gav inte mycket.

Först verkade hon vara som vilken societetslady som helst som minglade med de högsta hönsen i Storbritannien, men vägen dit var krokig.

Annons

I själva verket föddes Eva i forna Tjeckoslovakien, Karlovy Vary, som hon och hennes familj tvingades fly under dramatiska former.

Här fanns många tyskar som efter nazisternas fall tvingades lämna hela sina liv bakom sig, bland andra Eva, som bara var ett barn.

– Det var så klart en skrämmande upplevelse när de bokstavligt blev utkörda ur landet, tiotusentals åt gången, har en vän till familjen tidigare sagt till Expressen.

Så delar av Evas bakgrund är känd. Samtidigt kantas hennes identitet fortfarande av frågetecken, så som hur gammal hon egentligen är.

Gåtan kring Eva O'Neills identiet

I en artikel från 2014 skriver Expressen att det först "nästan överallt" rapporterades att Eva föddes 1940 i Österrike. Sedan skulle plötsligt tyska Bunte ange 1942 som Evas födelseår.

Annons

Men stämmer något av det? Enligt uppgifter till Expressen ska Eva egentligen vara född 1947, och då i Karlovy Vary, vilket skulle göra henne till 77 år i dag.

Så till och med något som ålder har varit oklart kring Chris ack så hemliga mamma. Och Eva verkar inte ha några planer på att hjälpa till med frågetecknen. Under alla år som Chris varit med Madeleine har Eva aldrig ställt upp i någon regelrätt intervju.

Däremot dyker hon ibland upp när det är riktigt stora kungliga sammanhang, som när kungen firade 50 år på tronen i september. Med sval elegans strosar hon längst Drottningholm slott, men utan möjlighet till att prata med prinsess-svärmodern.

Eva O'Neill vid Drottningholms slott
I september dök Eva O'Neill plötsligt upp vid Drottningholm slott. Lika snabbt försvann hon.Fredrik Sandberg/TT

Foto: TTAnnons