Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ewa Westling vägrade ställa upp – sedan kom arga telefonsamtalet

17 aug, 2023, 14:00 
Prins Daniel och Ewa Westling

Prins Daniels mamma Ewa Westling tackade nej – och resultatet blev kontroversiellt.

Annons

Ockelbo var länge ganska okänt på riksnivå. En bortglömd pärla i Gävleborgs län, tre mil norr om Sandviken, med blygsamma 2700 invånare.

Där hittar vi prins Daniels föräldrar Olle och Ewa Westling, i ett falurött villaområde på Smältvägen. Båda är pensionärer. Olle är tidigare chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun – hustrun Ewa var posttjänsteman i Gävle.

WOW! Här dyker Ewa och Olle Westling upp – efter alla årBrand logo
WOW! Här dyker Ewa och Olle Westling upp – efter alla år

Prins Daniels mamma tackade nej – programmet blev utskällt

Det var med anledning av Daniels koppling till Ockelbo som staden skildrades i SVT-programmet Det kungliga bröllopet. Men skildringen har visat sig vara kontroversiell.

Prins Daniel och Ewa Westling
Ewa skyr offentligheten!

Magnus Jonsson, kommunalråd, skickade ut ett pressmeddelande där han tog avstånd från programmet, som han menade var n "etorftig och vinklad bild för att lyfta fram Daniel Westlings askungeresa”.

Annons

– Vi kan inte annat se än att detta är en medveten vinkling från SVT där man försöker skildra landsbygden på ett för oss väldigt märkligt sätt, skriver Magnus i pressmeddelandet.

– Reaktionerna har varit kraftiga på programmets vinkling och människor både från Ockelbo och även utsocknes har uttryckt en stark besvikelse över den uppenbara vinklingen i programmet över vår bygd! Inget fel på Epatraktorer och Pizzerior men Ockelbo består av så mycket mer, Rönnåsstugan, Wij Trädgårdar, Åbyggeby landsbygdcenter, Åmot, Lingbo, Jädraås och en fantastisk entreprenörsanda bara för att nämna något!

Magnus gick även ut i pressen och framförde sin kritik mot Ebba och resten av produktionsteamet.

– Både folk som bor i kommunen och folk utifrån har ringt och sagt att det inte är Ockelbo som framställs. Den framåtanda, förnyelse och utveckling som präglar samhället finns inte ett spår av i programmet, säger Magnus Jonsson i en intervju som Arbetarbladet har publicerat.

Annons

Ebbas försvar av programmet

Men Ebba själv känner inte igen sig i kritiken. Hon har sagt att avsikten aldrig var att visa upp Ockelbo som stereotypt "bonnigt".

– Reportaget visar vilket fint och varmt samhälle Ockelbo är och att man där värnar om varandra. Jag tycker det är tråkigt att höra att några fått ett annat intryck av kommunen, säger hon till Arbetarbladet.

Ewa Westling och maken Olle medverkade inte i dokumentären. Faktum är att de konsekvent vägrat ställa upp på intervjuer ända sedan deras son blev en offentlig person.

Annons