Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ewa Westlings beslut – sa nej till bilden med Victoria och Daniel

25 sep, 2020, 20:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471140?imageId=5471140&width=1320&height=689
Ellen Myrgård Lindén
Daniels oro för Ewa Westling.
Ewa Westling är inte den som trivs i det kungliga strålkastarljuset. Under ett särskilt tillfälle med Victoria och Daniel var det dock många som trodde att hon skulle ställa upp.
Annons
Hur mycket vet du om prins Oscar?Brand logo
Hur mycket vet du om prins Oscar?

När Victoria och Daniel eklaterade sin förlovning, i februari 2009, spred sig deras kärlekslycka över hela Sverige. Och en familj, som tidigare hade varit helt anonym, blev plötsligt uppringda av journalister som ville veta mer om den blivande prinsen.

Vi talar förstås om familjen Westling på Smältvägen i Ockelbo. Mamma Ewa, pappa Olle och dottern Anna. Och så Daniel då – kronprinsessans blivande make.

Ewa Westlings beslut under förlovningen

När förlovningsyran var som stört skruvade medierna också upp sin bevakning kring Victorias svärföräldrar. Men Ewa och Olle visade tidigt att de inte hade något intresse av att stå i det kungliga strålkastarljuset. De trivdes bra med det stillsamma livet i Ockelbo och stöttade hellre Victoria och Daniel utanför kamerastativ och mikrofoner. Paret gjorde inga intervjuer under den här perioden.

Ewa olle westling
Ewa och Olle Westling.

Journalisterna respekterade snabbt familjen Westlings önskan om att slippa uttala sig om Victoria och kungafamiljen. Men svenska folket intresse svalnade inte för det och det var särskilt en fråga som hängde i luften. Varför ställde de inte upp på en gemensam bild med Victoria, Daniel och kungaparet?

Annons

En sådan officiell fotografering är nämligen kutym i övriga Europa. När kronprinsessa Mary och kronprins Frederik förlovade sig poserade hennes pappa och styvmamma, John Donaldson och Susan glatt tillsammans med drottning Margrethe och prins Henrik vid förlovningen. Men någon sådan uppställning var det inte tal om i Ewa och Olles fall.

Året efter, när Victoria och Daniel gifte sig i Storkyrkan, var de förstås med framför kameran. Någonting annat vore förstås konstigt denna lyckliga dag. Daniels föräldrar vet när de förväntas le mot kamerorna men när det inte är nödvändigt tycker de att det är skönt att slippa.

Foto: TT

Annons