Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ex-anställd bryter tystnaden – så beter sig Silvia på jobbet egentligen

29 okt, 2023, 18:00 

Nu kommer det fram i en unik intervju – så är drottningen på jobbet.

Annons

Drottning Silvia fångas alltid på bild med ett varmt brett leende och folk som träffat henne vittnar om att hon är oerhört vänlig och lyhörd. Men hur går det egentligen till bakom kulisserna – på jobbet?

Det berättar nu en tidigare anställd i en ny unik bok.

Carl Philip i olycka • Vi avslöjar! Victoria & familjen på lyxsemester • Jättefest för Daniel på slottet – 3 kungliga snackisar från veckan som gått!Brand logo
Carl Philip i olycka • Vi avslöjar! Victoria & familjen på lyxsemester • Jättefest för Daniel på slottet – 3 kungliga snackisar från veckan som gått!

Så är drottning Silvia – bakom kulisserna

Det är journalisten Ingrid Thörnqvist som är aktuell med boken Yrke: Drottning. En bok med fullt fokus på Silvia – mitt under ett år där fokus annars legat på kungen. Hon har gjort unika intervjuer med drottningen, familjemedlemmar och folk i hennes närhet, och tagit sig in genom dörrar som annars är låsta.

Detsamma gäller de personer hon talat med. En av dem, som oerhört sällan ställer upp på intervju, är drottningens första hovdam Elisabeth Olsson.

Annons

Om det är någon som känner till drottningen så är det hon. Hon har följt med henne på jobb och till vardags. Och hon har bara gott att säga om Silvia bakom kulisserna:

– Hon är smart, slagfärdig och påhittig. Det gäller att ha goda argument om man har en annan uppfattning än hon. Drottningen har fantastiska idéer, och det är alltid bråttom och viktigt. Hon är envis, och glömmer sällan en oförrätt, säger hon i boken.

Elisabeth Olsson och drottning Silvia
Ett kärt återseende på slottet 2015.

Drottning Silvia hyllas i nya boken – vännens starka ord

Ja, det var nog ingen som trodde något annat om vår fina drottning. Vidare berättar Elisabeth att drottningen aldrig ryter ifrån. Men visst kan hon bli upprörd, även om hon håller sig i skinnet.

Annons

– Det var en gång då hon hade all anledning att bli arg, och jag föreslog att drottningen skulle kasta en vas i golvet för att markera. Hon blev alldeles häpen, men jag tror att hon tyckte det var lite härligt att jag sa det. Hon blir aldrig högljudd, det är inte alls hennes natur, men jag ser på henne när hon blir arg.

I boken beskriver Elisabeth vännen Silvia med oerhört varma och fina ord. Hon berättar att hon är personlig och har en förmåga att få människor att känna sig sedda av henne – och det är genuint. Drottningen tycker att allting är intressant och har ett otroligt vasst minne.

Foto: TT

Annons