Exklusiv intervju! Lars Wallin om Sofias klänning

Väldigt roligt att höra designern berätta.
prinsessan-sofia-ibl

Lars Wallin firar 25 år som modeskapare och är högaktuell både med sin utställning Fashion Stories på välbesökta Artipelag i Stockholm och sin nya sommarkollektion. Det var i augusti förra året som han släppte sin första kollektion som gör att vi alla kan få njuta av Lars Wallins fantastiska klänningar, som prismässigt ligger mellan 6 000 kronor  och 10 0000 kronor, jämfört med en prislapp på minst 30 000 kronor om man köper couture-design.

Hittills har han gjort både afton- och bröllopsklänningar till såväl utländska som svenska artister och flertalet klänningar till våra svenska prinsessor.

– Första gången jag gjorde en klänning till kronprinsessan Victoria minns jag som väldigt speciellt. Det var år 2000 och en båtringad klänning i metallisk rosa med inslag av lila och hon var väldigt snygg i den. Det var stort, säger Lars Wallin till Svensk Damtidning.

Hittills har Lars Wallin klätt både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine. Men för bara några dagar sedan var det prinsessan Sofias tur. Under statsbesöket från Kanada skred hon in i en midnattsblå aftonklänning med broderad krage.

– Egentligen är inte processen annorlunda när man jobbar med en klänning till en prinsessa, men det är fler människor inblandade, säger Lars Wallin. Det är ju en helhet som ska koordineras sinsemellan.

– De är ju så extremt bevakade och det är viktigt att de känner sig bekväma då dessa klänningar är deras arbetskläder. Andra kvinnor går på fest i finklänning men de representerar ju i dem. I vissa länder får man inte visa för mycket ringning och i andra bör man täcka axlarna. Man jobbar ju med flera aspekter – både deras personlighet och önskemål, tillfället den ska bäras, var de ska vara, skärning, material och passande färg. Jag vill alltid ge dem det där lilla extra, det vill jag till alla kunder.

Hur mottogs den av prinsessan Sofia?

– Det kändes väldigt bra. Jag är så nöjd med den och tycker att den blev både värdig och sofistikerad.

Lars Wallin berättar också att han sydde en klänning till prinsessan Madeleine som hon först använde under en Nobelfest och sedan i ett annat sammanhang. Men under andra tillfället bar hon en liten jacka till och dessutom hade Lars sytt en vacker spets över kjolen så att den varierades.

– Ja, det är inte ovanligt att man gör så. Kan man variera en klänning på olika sätt blir den ju mer användbar och jag vill att mina kläder ska leva länge, berättar han.

Av Erika Svernström

Foto IBL