Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Exklusiv intervju! På tu man hand med den frispråkiga Hertiginnan av York: ”Det är tufft att leva i den brittiska kungafamiljen”

25 sep, 2016, 09:00 
AvJohanna Lejon
Sarah Ferguson är frispråkig, glad och bestämd – och säger utan att blinka att det att det var tufft att vara kunglig. Efter tio år lämnade hon den brittiska kungafamiljen, men hon bor fortfarande ihop med sin exman prins Andrew – och nu vid 56 års ålder är hon slank, snygg och beredd på nya äventyr! Vår reporter Anna von Koch träffade henne i Göteborg.
Annons
Fergie

Höstsolen strålar in genom de enorma fönstren i Sarah ”Fergie” Fergusons svit högst upp på Clarion Post Hotel i Göteborg. Det är en vidunderlig utsikt över stan, men egentligen ingenting som imponerar värst mycket på hertiginnan av York. Hon trivs bäst i naturen.

– Jag bor i ett hus i bergen, i schweiziska Verbier. Jag älskar doften av naturen, och jag älskar att känna mig fri när jag vandrar i bergen eller åker skidor nerför. Jag har åkt skidor med er svenska kung Carl Gustaf i Klosters och han är riktigt duktig, säger hon och ler.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Svensk Damtidning har fått en intervju med Sarah Ferguson, som är här för att dela ut pris och samla in pengar till utrotningshotade elefanter vid galan The Elephant Ball.

Annons

Hon är elegant klädd i Max Mara-klänning, Gucci-jacka och fina lågskor. Hennes vackert röda hår ramar in det glada ansiktet och rösten är djup och behagligt hes. Hon talar snabbt på brittisk engelska och det märks att hon har lite temperament. Samtidigt känns hon väldigt jordnära och hon säger att hon jobbat i 17 år med att bli en hel människa, genom meditation och annan vägledning.

Som alla andra människor har Fergie mycket i bagaget. När hon var åtta och systern Jane var tio blev de lämnade med sin pappa i England, när mamma Susan flyttade med den argentinske polospelaren Hector Barrantes till Argentina.

– Hon valde kärleken före barnen, men det hade varit enklare om hon hade dött. Jag var förkrossad och trodde att hon lämnade mig för att jag var ful, tjock, jobbig och hade krulligt rött hår. Men idag är jag glad att jag inte hade en mamma, för det har fått mig att värdesätta mina egna barn, säger Sarah med något sorgset i rösten.

Annons

Hon står sina döttrar, prinsessorna Beatrice, 28, och Eugenie, 26, otroligt nära och beskriver dem som en oskiljaktig treenighet. De hörs ofta på telefon och ses så ofta det går. Prinsessan Beatrice är en framgångsrik finansanalytiker i New York och prinsessan Eugenie arbetar på konstgalleriet Hauser & Wirth i London.

Fergie

Du måste vara stolt över dem?

– Jag är mer stolt över att de är så äkta. Det är tufft att leva i kungafamiljen. Jag ger dem många råd och de lyssnar på det jag har att säga, eftersom de har sett mig göra misstagen.

Den tuffaste tiden av alla var när Sarah inför öppen ridå gick igenom skilsmässan från prins Andrew 1996. Barnen var små och den engelska pressen var inte nådig mot Sarah som tröståt och gick upp mycket i vikt.

Annons

– Jag var enorm. Som mest vägde jag 86 kilo. Jag bedövade mina känslor med mat.

När hon var 34 år förlät hon till slut sin mammas svek och det hjälpte henne även att bli fri från ätstörningarna.

– Idag behöver jag varken sträcka mig efter mat eller män för att må bra. Jag är lycklig i mig själv, säger hon och det syns verkligen.

Hon och prins Andrew har förblivit goda vänner, så goda att hon till och med bor med honom på Windsor, i hans hem Park Lodge, när hon är i England.

– Han är den finaste man jag vet och att jag gifte mig med honom 1986 var helt rätt. Vi älskar fortfarande varandra, fast på ett annat sätt. ”Lyckliga tills döden skiljer oss åt” finns kvar, bara på ett annat sätt. Han kommer alltid vara min vackra prins, säger hon och ler.

FergieStella

Kan det inte bli ni igen?

– Nej. Vi väldigt lyckliga med vår situation. Jag behöver inte en man för att vara lycklig, men träffar jag någon ny så är det en bonus.

Annons

Sarah lägger istället all sin tid och kraft på välgörenhetsarbete. Hon jobbar både med sin egen stiftelse Children in Crisis, som hon startade 1993 och som hjälper bortglömda och utsatta barn runt om i världen, men också med utrotningshotade elefanter.

Tillsammans med bland annat prins Charles arbetar hon hårt för att rädda den asiatiska elefanten genom organisationen The Elephant Family, Just denna kväll har den svenska stiftelsen The Perfect World Foundation ett samarbete med den engelska organisationen.

– Är du gift, har du barn? säger Fergie och spänner ögon i mig. Jag nickar.

– Om vi fortsätter såhär kommer dina barn att titta på en elefant i en bok och fråga dig “mamma, fick du någonsin se en elefant i verkligheten?” Det finns bara tio procent asiatiska elefanter kvar och därför vill jag hjälpa dem, säger hon.

Fergie berättar att elefantfamiljen är väldigt lik människofamiljen. Elefanter gråter, känner och älskar. Hon berättar om en elefantmamma vars unge blev överkörd av ett tåg i Indien. Mamma ylade av sorg och ilska och lämnade inte sin unge. Hon väntade i 48 timmar tills nästa tåg kom och då välte hon det som hämnd. Nu vill The Elephant Family förmå den indiska regeringen att skapa 101 migrationsvägar där elefanter kan vandra fritt. Nio stycken finns redan.

Intervjun börjar lida mot sitt slut. Fergie har verkligen gjort ett starkt intryck på mig med sitt stora hjärta och det säger jag också till henne.

– Tack vad snällt! Jag har insett att det enda som räknas är att ha ett stort och rent hjärta fyllt av kärlek och medkänsla. Jag älskar att älska och det är fullt tillräckligt att bara vara sig själv.

Av: Anna von Koch.

Foto: Tommy Holl, Stella Pictures.

Annons