Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Exklusiv kartläggning: Så lever Hagasessorna idag!

13 maj, 2020, 15:00 
Kungen och Hagasessorna på prinsessan Birgittas 80-årsdag 2017.
Nyfiken på senaste nytt om kungens systrar? Så här lever Hagasessorna Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina idag.
Annons
Prinsessan Christina om Hagasessornas fina krav på drottningenBrand logo
Prinsessan Christina om Hagasessornas fina krav på drottningen

 

Rastlösa Birgitta, bestämda Christina, envisa Margaretha och diskreta Désirée. Ja, av de guldlockiga Hagasessorna har det blivit fyra väldigt olika seniorer – med helt olika personligheter. Prinsessan Birgitta, 83, valde till exempel att fly coronan i Spanien och det hann bli sex veckor hos brorsan innan hon i förra veckan sa bye bye till kungaparet och reste vidare till barnen i Tyskland. Medan prinsessan Margaretha, 85, inte har gått att övertala, hon har hela tiden bott kvar i sin brittiska cottage, trots att England är så hårt coronadrabbat.

Hagasessorna Birgitta, Désirée och Margaretha i Stockholm 2017.
Birgitta, Désirée och Margaretha i Stockholm 2017.

Ja, tänk så annorlunda livet har blivit för dem alla fyra – jämfört med 1940- och 1950-talets slottsliv där de växte upp! Då hade de hovfolket omkring sig varje vaken timme.

Annons
Hagasessorna i tiara: Prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Margaretha.
Det var då. Prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Margaretha på Nobelfesten.

– Man behövde bara säga PIP så kom de springande, minns prinsessan Birgitta, och berättar att de tog henne två år som gift innan hon kunde ringa till frissan eller boka tid hos tandläkaren själv. Under tiden fick hennes man Hansi rycka in.

Birgitta och Hansi med barnen Carl Christian, Desirée och Hubertus samt prinsessan Sibylla.
Men så småningom blev det en rätt vanlig småbarnsmamma av prinsessan Birgitta. Här med sin Hansi och barnen Carl Christian, Desirée och Hubertus, samt mamma prinsessan Sibylla.

Nu har livet för prinsessan Birgitta ställts på ända igen, men på ett helt annat sätt. När de spanska myndigheterna införde utegångsförbud på grund av coronaepidemin blev hon sittande hemma, instängd i sin våning i Santa Ponsa på Mallorca. Ett tufft läge för kungens rastlösa syster, som led av att varken kunna gå sin vanliga 18-hålsrunda på golfbanan eller träffa sina vänner.

Annons

Prinsessan Birgitta – därför lämnade hon Mallorca

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på Apoteket. Annars ska vi stanna inne, sa hon då, i mitten på mars.

Prinsessan Birgitta i sitt hem i Santa Ponsa på Mallorca.
Prinsessan Birgitta saknar golfen och sitt kära hem i Santa Ponsa på Mallorca.

Barnen – och drottning Silvia – var oroliga, Birgitta har ändå fyllt 83 och hjärtproblemet som hon drabbades av i januari gjorde inte saken bättre:

– De fick starta om hjärtat. Men nu mår jag hur bra som helst. Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men det vill jag inte höra.

Annons

Men prinsessan Birgitta lyssnade till slut. Hon som brukar nöja sig med en dos Sverige i form av pepparkakor och Kalles kaviar kastade till sist in handduken och lyckades komma med ett av de sista flygen till Stockholm.

prinsessan Birgitta hos kungaparet på Stenhammar.
I sex veckor bodde prinsessan Birgitta hos kungaparet på Stenhammar.
Kungen, Silvia och Birgitta.
…och häromveckan dök alla tre upp på Strömsholms slott, deras utflyktsmål för dagen.

En enormt stor livsändring efter hennes 60 år utomlands, varav 18 år på Mallorca.

Annons

Det hann bli två långa månader hos kungaparet i deras självisolering, och mitt i krisen fick Birgitta äntligen chans att umgås lite längre med sin bror, något som inte hänt på länge.

Men Birgitta vill ju helst ha liv och rörelse och många vänner omkring sig och nu har hon lämnat Sverige och åkt vidare till München och sina barn prins Hubertus, 53, prinsessan Désirée, 56, och prins Carl Christian, 58. Tills vidare bor hon hemma hos yngste sonen Hubertus, hans fru Ute och barnbarnet Vivian, 11. I Expressen kallar hon sig lite skämtsamt för ”hemlös” och målet är att kunna åka hem till Mallorca så snart det nu går.

Kungen firade sin födelsedag på Stenhammar tillsammans med prinsessan Birgitta.
Det hann bli mycket kvalitetstid med brorsan.

Prinsessan Christina, som är sex år yngre än Birgitta, har för sin del bott långa perioder i familjens sommarhus på Ingarö. För henne är ju coronakrisen en särskild utmaning, inte minst efter den mycket tuffa stamcellstransplantation som hon gick igenom för tre år sedan i sin kamp mot leukemin. Men då och då är hon ändå hemma i Stockholm och det var där vårt ögonvittne, förskolepedagogen Ewa och hennes barngrupp, sprang på henne, när hon kom gående utanför Stockholms slott. Och då var Christina i finfin form, det berättade Ewa för vår reporter.

Annons

– Jadå! Hon var jättepigg och rask.

Prinsessan Christina.
Jordnära, och inte det minsta tillgjord. Med prinsessan Christina är det alltid raka rör.

– Hon höll sig på en meters avstånd såklart, och hon frågade barnen om vad de gjorde, varför de var där. Jag sa till dem att hon är kungens storasyster. Det var ett otroligt fint möte. Man får ju tänka på att hon är i riskgruppen, och ändå kommer hon fram och pratar.

Prinsessan Christinas nya bok

Precis som sina systrar har prinsessan Christina gjort en lång vindlande resa från det där bekymmerslösa prinsesslivet på Haga. De sista åren har hon, med stor grundlighet och lika stor glädje, etablerat sig som författare och nyligen kom hon ut med sin andra bok.

Annons

Den har fått namnet Hon kallades Daisy – Att finna en farmor, och fram ur skuggorna kliver Christinas farmor – den 23-åriga engelska prinsessan som blev blixtkär i Gustaf VI Adolf på en bal i Kairo, och som bara 15 år senare dog i blodförgiftning, 38 år gammal och höggravid med sitt sjätte barn.

Kronprinsessan Margaretha (1889-1920).
Hagasessornas farmor kronprinsessan Margaretha (1889-1920).

Ett arbete som för prinsessan Christina har varit en viktig hjälp på vägen mot läkning, och som också har påverkat henne på ett mycket personligt plan, det berättar hon i förordet till boken:

Annons

”Saker händer i ens liv, man börjar fundera över sammanhang och mönster, hur man har formats och blivit den man är – var finns jag själv, hur passar jag in i den här väven som utgör familjens och släktens förflutna” skriver hon.

Det blev också en riktig nostalgitripp rakt in i slottsgömmorna. För fram i ljuset kom Hagasessornas gamla kläder, mamma Sibyllas pälskantade pampuscher och prinsessan Desirées gamla docksäng. Plus påsarna med de älskade trollen som prinsessan Christina samlade på som liten.

För prinsessan Christina har arbetet med boken säkert också varit en skön revansch efter sjukdomstiden. Fast systrarna – och för den delen även kungen – har inte varit riktigt så intresserade av Christinas arbete med att lyfta fram deras farmor:

– Mycket lite, ärligt talat. De har nog varit lite oroliga. Ska du verkligen göra något av det där? berättar hon i DN.

Kungen och prinsessan Margaretha
”En bok om farmor?” Nej, alla i familjen var inte lika övertygade från början, berättar prinsessan Christina.

Men så är kungen noga med att hålla familjen privat. Precis som Margaretha i England och Désirée på slottet Koberg utanför Trollhättan.

Annons
Prinsessan Désirée.
Prinsessan Désirée. För tre år sedan miste hon sin man, friherre Niclas Silfverschiöld.
Kungens syster prinsessan Margaretha.
Prinsessan Margaretha har också blivit änka, hennes man John Ambler gick bort 2008.

Doldisprinsessorna Margaretha och Désirée

Margaretha och Désirée är de av Hagasessorna som verkligen har valt att kliva ut ur det kungliga strålkastarljuset, för att leva sina liv, i den sköna anonymiteten.

Annons

Men lite sipprar igenom:

– Jag kan hälsa att prinsessan Margaretha mår bra! berättar en av hennes svenska väninnor.

Prinsessan Margaretha och prinsessan Christina med Tord Magnuson
Margaretha och Christina har alltid mycket att prata om. Men för det mesta får de hålla kontakten på telefon.

Och en annan säger:

– Hon lever i ”splendid isolation” i sin brittiska lilla by, och hennes söner Ed och James är väldigt gulliga och hjälper henne med sånt som behövs.

Prinsessan Margaretha och hennes liv på den brittiska landsbygden
Prinsessan Margaretha har bott i England i mer än halva sitt liv: hela 56 år har det hunnit bli.

För alla fyra gäller att de måste förhålla sig till coronakrisen: Christina, 76, i Stockholm, Birgitta, 83, i München, Margaretha, 85, i England och Désirée, 81, på slottet Koberg.

Annons
Prinsessan Désirée nu och då. Bröllopet stod 1964.
Doldisen Désirée. Hon är inte mycket för att synas nuförtiden.

Och alla väntar de på att någon gång framöver få ordna den där uppskjutna 85-årsfesten för prinsessan Margaretha – den som sköts upp för att födelsedagsbarnet tyckte att det var för regnigt och kallt hemma i Sverige när hon fyllde år den 31 oktober.

Hagaesssorna Birgitta, Désirée och Margaretha.
Hagasessorna! Alltid lika härligt när man får se dem tillsammans.

För trots sina olikheter har de alla en väldigt stark syskongemenskap. Och kungen ställer alltid upp för sina systrar när det gäller, som nu senast för prinsessan Birgitta och under en period även för prinsessan Margaretha, som på den tiden faktiskt hade ”en liten lya” på Drottningholm.

Annons
Silvia och kungen 2019
Bussiga brorsan, han ställer alltid upp när det kniper. Men med 192 rum så fanns det ju gott om plats för prinsessan Margaretha.

Foto: Jonas Borg/Kungl. Hovstaterna, Peter Knutson/Kungl. Hovstaterna, Ann-Sofie Klint, TT.

Annons