Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Exklusiva bilder – bara i Svensk Dam! Här blixtlämnar kungen familjesemestern på Solliden

09 jul, 2021, 08:23 
Josefin Grunér

Här lämnar kungen Kalmar flygplats i regeringsplanet – och avbryter familjesemestern på Solliden.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 27?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 27?

Idag lämnar kronprinsessan Victoria och kungen familjesemestern på Solliden för ett blixtuppdrag i Stockholm. Under dagen hålls nämligen en skifteskonselj på kungliga slottet, där den omvalda statsministern Stefan Löfven och hans ministrar presenteras för kungen.

Kungen anlände till flygplatsen i en Volvo.

Klockan 09.34 i morse anlände kungen till Kalmar flygplats, i en Volvo XC90 som han själv körde, tillsammans med sina livvakter och hovets informationschef Margareta Thorgren. Där väntade ett av regeringsplanen för att ta kungen till Stockholm. Kungen gick ombord bärande på en brun portfölj, och planet lyfte sedan klockan 09.51. En snabb och smidig process alltså!

Annons
Kung Carl Gustaf tog regeringsplanet till Stockholm.

Därför flyger kungen och kronprinsessan aldrig tillsammans

Kronprinsessan Victoria var inte med, då kungen och kronprinsessan aldrig reser i samma flygplan. Detta eftersom den sittande monarken och kungligheten näst på tur i successionsordningen inte ska befinna sig i samma plan – om det otänkbara skulle inträffa och olyckan skulle vara framme. Samma sak gäller för exempelvis statsministern och vice statsministern, som heller aldrig ska flyga tillsammans, enligt interna riktlinjer.

I handen bar kungen en brun portfölj.

Regeringen presenteras för kungen och kronprinsessan

Onsdagen den 7 juli röstade riksdagen för talman Andreas Norléns förslag att utse Stefan Löfven till statsminister, efter den tidigare missförtroendeförklaringen mot honom. Och idag – fredagen den 9 juli – sker alltså regeringsskiftet.

Annons
Kungen och Victoria flyger aldrig tillsammans.

Under förmiddagen anmäler statsminister Stefan Löfven i riksdagens kammare vilka statsråd som ska ingå i regeringen. Efter det lämnar de riksdagen för en promenad mot kungliga slottet i Gamla stan i Stockholm.

Där sker det formella regeringsskiftet vid en skifteskonselj, med kungen som ordförande. Kronprinsessan Victoria, talmannen och den nya regeringen närvarar.

Regeringsplanet lyfte 09.51.

Foto: Suvad Mrkonjic

Läs mer:

Annons