Exklusivt! Karolin A. Johansson om åren med Victoria – och sitt nya liv

Exklusivt! Karolin A. Johansson om åren med Victoria – och sitt nya liv
NU GRATIS

Nu har kronprinsessans hovmarskalk Karolin A. Johansson klivit ur hovdräkten för gott. I veckan satte hon punkt för sina sju år vid hovet. Här berättar hon om sitt nya liv.

”Vad är det första du ska göra, när du slutar? Ska du åka på semester?” frågade jag Karolin när vi sågs på Solliden – och fick ett jätteskratt till svar: ”Nej, inte precis… Det blir allt annat än ledighet!” Det är nämligen ett otroligt intensivt, men väldigt annorlunda liv som nu väntar för kronprinsessans rådgivare, bollplank, stöd och vän.

Karolin A. Johansson med kronprinsessan Victoria under det officiella besöket i Vietnam.

Alltid lika fokuserad. Karolin A. med kronprinsessan under vårens officiella besök i Vietnam.

I sju år har vi sett Karolin A. Johanson, 37, vid Victorias sida, men i veckan slutade hon alltså sin tjänst som hovmarskalk och chef för H.K.H. Kronprinsessans hovstat. Nu har hon lagt hovdräkten på hyllan och knäppt av sig det kungliga namnchiffret som glimmat på hennes klänning ända sedan 2012.

Karolin A. Johansson slutar vid hovet och sadlar om till bonde!

Karolin rundar av med en tillbakablick – och med att berätta vad som väntar i höst.

Karolin A. Johansson: Det här ska jag göra nu

Om du tittar tillbaka – hur skulle du summera de här sju åren som du har varit hovmarskalk och chef för Kronprinsessans hovstat?

– Väldigt mycket arbete och vansinnigt roligt. Jag är så tacksam att ha fått förtroendet att stå bakom Kronprinsessan för att hjälpa och stötta.

Har du något arbetsminne som är extra starkt? Eller extra roligt?

– Det finns så många! Men att se Kronprinsessan möta människor och med sin outtömliga nyfikenhet få dem att berätta om sig själva och vad de gör, det är lika inspirerande varje gång.

– Och självklart var Kronprinsessans 40-årsfirande en verklig höjdpunkt. Jag var ansvarig för firandet och att till slut, efter månaders arbete få stå – i strålande sol – och se alla människor som hade samlats, det var en helt otrolig känsla.

Hovmarskalk Karolin A. Johansson med kronprinsessan Victoria vid hennes 40-årsfirande på Solliden.

En bild från det oförglömliga 40-årsfirandet. Det hann bli många Victoriadagar för Karolin, men årets blev den åttonde och sista. ”Det känns lite vemodigt, det gör det” sa hon när vi träffades på Solliden.

Kommer du att behålla kontakten med Kronprinsessan?

– Det hoppas jag. Jag har aldrig träffat en människa som är så omtänksam, varm och klok. Men oavsett hur mycket vi hörs framöver så finns hon alltid i hjärtat. Hon har verkligen gjort avtryck.

Karolin A. Johansson slutar som kronprinsessan Victorias hovmarskalk.

Karolin strax bakom kronprinsessan, en vanlig syn de senaste åren.

Men nu lämnar du Stockholm och flyttar hem till släktgården för att bli lantbrukare. Hur kommer din arbetsvardag att se ut i höst? Och vad ser du mest fram emot med ditt nya liv?

– Mina föräldrar driver ett jord- och skogsbruk utanför Mönsterås i Småland som vi nu ska börja ta över. Så det blir betydligt mer kor, får och skitiga kläder! Det känns väldigt fint och viktigt att få gå bredvid pappa och lära mig allt det som han kan och har byggt upp hemma.

Från hovdräkt till arbetsoverall, och från slottet till fårstallet. Nu sadlar Karolin A. Johansson om helt!

Från hovdräkt till arbetsoverall, och från slottet till fårstallet. Nu sadlar Karolin A. Johansson om helt!

Kronprinsessan Victorias f d hovmarskalk Karolin A. Johnasson med sin sambo Fredrik Bolin.

Karolin med sin sambo Fredrik Bolin.

– Vid sidan av detta kommer jag hjälpa ett fåtal personer och organisationer som jag känner särskilt för. Det blir ungefär som tidigare alltså, fast helt omvända proportioner.

I hovdräkten – för sista gången. Karolin A. Johansson vid galamiddagen på slottet i juni 2019.

I hovdräkten – för sista gången. Karolin A. Johansson vid galamiddagen på Kungliga slottet i början av juni.

Fakta: Karolin A. Johanssons år vid hovet

Som hovmarskalk och chef för Kronprinsessans hovstat har Karolin A. Johansson ansvarat för planeringen och genomförandet av Kronprinsessparets officiella program. Hon tog över som hovmarskalk 2012, efter diplomaten Jörgen Lindström, som idag är Sveriges ambassadör i Libanon.

Karolin A. Johansson med kronprinsessan Victoria i Japan 2017.

Karolin A. med kronprinsessan i Japan 2017. Det där A:et (med sin viktiga punkt) har blivit något av hennes signum och det står för Anna.

Karolin A. Johansson handplockades till tjänsten som hovmarskalk och kom då från en karriär i Regeringskansliet, där hon hade varit pressekreterare hos dåvarande kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth. Tidigare hade hon också jobbat som pressekreterare och politiskt sakkunnig hos Cristina Husmark Pehrsson, Sven Otto Littorin och Beatrice Ask.

Kronprinsessan Victoria med hovmarskalk Karolin A Johansson, som slutat vid hovet.

Dags att säga tack och farväl. Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och Karolin A. Johansson har varit ett extremt väl synkat och sammansvetsat team, och vem som blir ny hovmarskalk är ännu inte känt.

Foto: TT.