Exklusivt! Victorias första ord – svarar efter kungens beslut

Exklusivt för Svensk Dam kommenterar Victoria nu för första gången kungens beslut att lägga över ett mycket större ansvar på henne och hennes familj.

Det har gått fem dagar sedan kungen fattade det omvälvande beslutet om kungahusets framtid. Fem av de kungliga barnbarnen miste sina Kungliga Höghet-titlar och fick lämna Det Kungliga Huset. Och samtidigt kom beskedet att prins Carl Philip och prinsessan Madeleine på sikt kommer att fasas ut från kungahusets ”kärna”.

”Syftet med kungens beslut är att avgränsa den krets av medlemmar i Den Kungl. Familjen som ska förväntas ha offentliga åtaganden på Kungens uppdrag” sa riksmarskalken då.

Och denna krets har nu alltså smalnat av till att utgöra kungaparet, kronprinsessan och prins Daniel. Och så småningom även prinsessan Estelle, som ”väntas företräda landet när hon har nått vuxen ålder”.

Hovets nya bild pekar ut riktningen och är en tydlig markering: Detta är den nya maktordningen i kungahuset.

Detta är förändringar som berör kronprinsessan i allra högsta grad, men hittills har hon valt att inte kommentera frågan. Men i samband med en intervju som Svensk Damtidning gjorde nu på tidiga kvällen kommer hon för första gången in på kungens beslut.

Vad tänker kronprinsessan om den stora förändringen i kungahuset? Känner sig kronprinsessan tillfreds inför framtiden?

– Jo men det gör jag. Men jag tror att vi ska hitta ett annat tillfälle att prata om det här. Ta ett annat grepp om det helt enkelt.

Samtidigt är det många som undrar hur kronprinsessan tänker kring detta.

– Ja det är väl det.

Och flera som känner att pressen och ansvaret som har lagts på kronprinsessan blir väldigt stort?

Victoria funderar ett par sekunder innan hon svarar.

– Jamen det hör väl till det hela. Det är inte så konstigt egentligen.

Så kronprinsessan känner tillförsikt inför framtiden?

– Jamen det gör jag.  Och jag är trygg också med det som jag har runt omkring mig.

Foto: Stina Stjernkvist/TT.