Exkung Albert vägrar DNA-test – nu tvingas han böta

Delphine-Boel och Albert

Är Belgiens exkung Delphine Boëls biologiska far? Allt sedan Albert abdikterade har Delphine Boël kämpat för att få ett erkännande – att hon är kungens dotter. Efter veckans domstolsbeslut blir det svårt för landets tidigare regent att neka DNA-test. Ytterligare vägran kommer att stå honom dyrt.

Kung Philippe kan ha en halvsyster, något han vetat om sedan länge. Men pappa Albert har i alla år förnekat påståendet, och sagt att han inte alls är biologisk far till konstnären Delphine B0ël, 51. Men nu kräver landets domstol att han gör ett DNA-test.

Nu riskerar landets tidigare regent böter på 5 000 euro för varje dag han vägrar göra ett DNA-test.

Nu riskerar landets tidigare regent, exkung Albert, att betala böter.

Belgisk domstol har beslutat att landets tidigare kung Albert II ska betala böter på 5 000 euro för varje dag han inte genomgår ett dna-test, rapporterar BBC.

delphine-boël

Delphine Boël, 46, kämpar med näbbar och klor för bevis att hon är Albert II:s biologiska dotter.

Om Delphine Boël får rätt och vinner målet, står mycket på spel. Då kommer hon på 15:e plats i tronföljden i Belgien. Hon var 18 år då hennes mamma avslöjade sin tidigare romans och den nådde offentlighetens ljus i en kunglig biografi 1999. I boken “Cutting the Cord” beskriver Delphine själv hur hon ringde sin “pappa” som avspisade henne.

– Du får aldrig ringa mig igen. Du är inte min dotter, ska Albert II ha sagt.

Advokaterna Coline Aron, Marc Uyttendaele, Alain De Jonghe och Alain Berenboom före rättegången: Ett DNA-test avgör om exkung Albert är Delphine Boels biologiska pappa eller inte.

Delphine Boël vill slippa stämpeln som oäkta dotter

Delphine Boël har kämpat länge för att slippa stämpeln som oäkta dotter och tidigare krävt DNA-test av “halvsyskonen” kung Philippe, prinsessan Astrid och prins Laurent.  Albert II var kung i Belgien mellan 1993 och 2013, då han överlämnade tronen till sin son. När Albert var monark kunde ingen kräva att han skulle göra DNT-test, men sedan han pensionerade sig från regentposten är det alltså helt regelrätt att kräva det av honom.

Advokaterna Coline Aron, Marc Uyttendaele, Alain De Jonghe och Alain Berenboom före rättegången om exkung Albert är Delphine Boels biologiska pappa.

Delphine Boël har fått stöd av sin man Jim O´Hare i kampen om att bli erkänd som ett barn till exkung Albert II.

Delphine-Boel

Den stora förloraren i hela den här delikata historien har varit Delphine själv. Trots att likheten är slående mellan Delphine och Alberts legitima barn prinsessan Astrid och kung Philippe, vill ingen av de påstådda “halvsyskonen” göra ett DNA-test.

Astrid

Prinsessan Astrid

Att få exkungen att bekänna har inte varit lätt. Delphine Boël driver inte processen mot kungahuset för pengarnas skull, det har kostat henne och hon har förlorat ett stort arv. Hennes riktiga pappa blev inte glad när Delphine påbörjade rättsprocessen mot kungahuset. Hon ville ha ett faderskapstest gjort och det fick hon. Efter DNA-tester står det klart att Jacques Boël, som på papperet har varit Delphines pappa inte är hennes biologiska far. Han har nu förskjutit henne på grund av hela skandalen. Delphines arv på flera miljoner är alltså puts väck.

 

Foto TT