Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Exkung Juan Carlos hjärtopererades akut

26 aug, 2019, 11:00 
Juan Carlos 5
För bara några dagar sedan kappseglade Spaniens exkung Juan Carlos i Finland och vann med sitt team. Nu ligger han på sjukhus efter en hjärtoperation. "Vad händer nu?", undrar spanjorerna.
Annons

Pressuppbådet var enormt när kung Felipe och drottning Letizia anlände till privatkliniken Quirón i Pozuelo de Alarcón i Madrid, där exkungen opererades under lördagen. Drottning Sofia var med för att hälsa på sin man och frågorna haglade, när hon steg fram till journalistkåren.

– Hur är det med honom?

Kung Felipe utanför sjukhuset där hans far Juan Carlos opererades
Kung Felipe VI verkade avslappnad och leende när han anlände till sjukhuset vid middagstid tillsammans med sin mor, före detta drottning Sofia.

Drottning Sofia intygade att Juan Carlos under omständigheterna mådde väl.

“Spaniens exkung Don Juan Carlos, 81, kommer att genomgå en hjärtoperation på lördag”, meddelade det spanska hovet, Palacio de La Zarzuela i förra vecka. Operationen har rekommenderats av läkarna efter den senaste hälsoundersökningen som ägde rum den 11 och 12 juni.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
drottning Sofia till sjukhuset där Juan Carlos opererades

Juan Carlos lider av hjärtpatologi

Det är inte första gången Juan Carlos genomgår en bypass-operation. Med tanke på hans höga ålder är ingreppet naturligtvis allvarligt. Den spanska premiärministern Pedro Sanchez skrev på Twitter att “Juan Carlos operation har gått som planerat” och tillade att han hoppades att monarken skulle få en snabb återhämtning. Även läkarteamet på den privata kliniken Quirón de Pozuelo i Madrid gjorde ett uttalande: “Triple-bypass-operationen gick bra. Hjärtpatologi är en form av hjärt-kärlmissbildningar, när hon mötte media. Patienten har hänvisats till intensivvården för observation.”

Annons
Juan Carlos 4

När den 81-åriga Juan Carlos anlände till sjukhuset på fredagen den 23 augusti 2019 ​​för sin operation, sade han till pressen: “Ni kommer att se mig på väg ut.” Nu vårdas han på kliniken och man hoppas att han inom kort kan åka hem igen.

Juan Carlos litar på sjukvården

Ja, han har varit med förr och han vet att den spanska sjukvården är en av de bästa i Europa. Exkungen var full av tillförsikt inför sjukhusbesöket och visste att det skulle gå bra, även denna gång.

Juan Carlos

Spaniens kung Juan Carlos har dock sett allt tröttare och allt mer sliten ut de senaste åren. Han har haft problem med hjärtat och sitt knä en längre tid. Men just i somras var han pigg och kunde till och med delta i VM i Hangö. Juan Carlos dök upp som en av 250 kappseglare i Finland. Trots att den tidigare spanske monarken lider av hjärtpatologi blev han världsmästare i klassen 6M med Bribón Movistar.

Annons

Spanske ex-kungen kammade hem segern i sin nya båt, köpt i USA. I juli månad besökte han Mallorca och Rafael Nadals tennisakademi där även exdrottningen Sofia deltog.

Juan Carlos seglar

Juan Carlos väg till tronen började när han som tioåring sattes på ett tåg från Portugal, där kungafamiljen levde i exil, till Madrid för att börja sin utbildning. Lille ”Juanito” hade då utvalts av diktatorn Francisco Franco att en dag bli hans efterträdare. När Franco dog 1975 kröntes Juan Carlos I de Borbón till kung.

Tre år senare antogs en ny grundlag där kungens roll som statschef bekräftades och övergången från diktatur till demokrati hade börjat. År 2014 abdikerade den då 76-årige kungen och lämnade därmed över tronen till sin son, Felipe de Borbón.

Annons
Kung Harald

Nu håller alla tummarna för Juan Carlos, som är en populär person bland kungliga släktingarna. Han har alltid varit sportig och kul. Tillsammans med kung Harald av Norge och svågern, exkung Konstantin av Grekland, har Juan Carlos seglat och tävlat.

– Vi har haft mycket roligt, har kung Harald berättat.

På bilden ovan ser vi kung Harald av Norge på Mallorca i augusti 2019, där han träffade kung Felipe av Spanien, också han en duktig kappseglare.

Foto TT

Annons