Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Experten förklarar: Klockorna som avslöjar kungligheternas personligheter

12 nov, 2023, 19:00 
Louise Wibergh Lenti
Kungliga klockor

Kan valet av klocka avslöja kungligheternas personligheter?
– Definitivt! enligt smyckesexperten Hanna Hellberg.

Annons
Allt om drottning Silvias juveler!Brand logo
Allt om drottning Silvias juveler!

När det kommer till kungligheterna och deras accessoarer går det att se några tydliga trender. Victoria väljer nästintill övergripande svensk design som är stilren men kaxig medan Madeleine dras mer till internationella och exklusiva märken som andas mer feminint. Silvia är känd för "quiet luxury" och har ofta anonyma men dyra smycken som gjorts speciellt till henne.

Går det här att översätta till klockvärlden?

Sådan herre sådan hund

Hanna Hellberg
Smyckesexperten Hanna Hellberg.

Smyckesexperten Hanna Hellberg förklarar för Svensk Dam på vilket sätt valet av klocka kan spegla kungligheternas personligheter.

Annons

Hellberg är känd från podcasten Smyckespodden och instagramkontot magpie_memoirs. Hon har stenkoll på ädelstenar, klockor och allt som glittrar.

– I och med att det finns så många olika märken på klockor är det talande vad man väljer. Lite som att man säger "sådan herre sådan hund"… Det känns till exempel otroligt on brand för Madde att hon har den klockan hon har om vi säger så, säger Hanna Hellberg.

De olika klock-stilarna

Det finns en klocka som Silvia bär varje dag. Den är nätt och stilren men samtidigt lite annorlunda.

Annons

– Drottningen har en klocka med två tidszoner. Det kallas för en komplikation när man har två tidszoner, men det är inte så vanligt att de sitter på två urtavlor. Den är gammal också, det kan vi säga, berättar Hanna Hellberg.

– Den är väldigt praktisk när man reser och flyger. Man kan ställa in tiderna man behöver så slipper man räkna vad klockan är där man är eller där hemma, har Silvia tidigare berättat.

Vilken tidzon som bevakas när Silvia befinner sig i Sverige har hon inte avslöjat. En gissning är att hon under de senaste åren haft koll på USA för att kunna ha kontakt med Madeleine och sina efterlängtade barnbarn.

Klocka drottning Silvia
Silvias klocka – ett enkelt svart skinnarmband och dubbla urtavlor med diskreta briljanter.

Victoria bär en stålklocka från märket Epoch. Den är unikt framtagen till henne på uppdrag från hovet och hon fick den på sin 30-års dag.

Annons

– Det är en tålig klocka som funkar till allt. Det är svensk gedigen design, som en volvo-klocka liksom. Hon jobbar väldigt mycket svenskt och det finns en ganska sportig men ändå dressad, lite cool, stil på Victoria. Det reflekteras i hennes smycken. De är lite mer edgy, säger Hanna Hellberg.

Klockan är en uppglittrad version av "Epoch first lady chronograph full diamond scandinavian white” som finns att köpa och kostar idag runt 35 000 kronor. Victorias klocka innehåller några fler diamanter och lär dock gå för några tusenlappar till.

Kronprinsessan Victoria klocka
Victorias klocka – en unik stålklocka i svensk design, strösslad med diamanter.

Madeleines klockgarderob sticker ut

Till skillnad från sin mor och syster har Madeleine flera olika klockor som hon gillar att byta mellan. Dels har hon två klockor från det exklusiva märket Rolex som hon alternerat mellan och dels har hon två klockor från det eftertraktade märket Cartier. Det är dessa hon använder mest.

Annons

Cartier är enligt Hanna Hellberg kattmynta för alla tjejer i klockvärlden just nu.

– Cartier är väldigt duktiga på att göra klockor som är bekväma och väldigt lättburna och som inte känns så klockiga. De är ofta mer smyckesliknande och väldigt distinkta. Om du har en Cartier klocka på dig så syns det på jättelångt håll, förklarar Hanna.

Madeleine har två Cartier klockor i modellen Tank Americaine.

– Det är lite roligt i och med att hon bott i USA, fnissar Hanna. Hon har en Tank Americaine i vitguld med diamanter på läderband och sen har hon en i vanlig stål men i samma modell. Hon verkar gilla Cartier väldigt mycket, säger hon.

Stålklockan finns det inte så många utav men Hanna uppskattar att den kostar mellan 60-100 000 kronor. Klockan i vitguld är tillverkad någon gång på 2000-talet och är värd över 400 000 kronor.

Prinsessan Madeleine klocka
Vad som verkar vara Madeleines absoluta favoritklocka – en tidlös Cartier i vitguld med strössel av diamanter längs sidorna.

Foto: TT

Annons