Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Experten reder ut: Här är Victoria och Daniels största utmaning i äktenskapet

04 jun, 2024, 10:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall reder ut vad som kan skava i äktenskapet mellan Daniel och Victoria.
Annons

Från att ha varit en småstadskille från Ockelbo, till att bli make till Sveriges framtida drottning – prins Daniels resa är minst sagt som något taget ur en romantisk film.

Estelle och Daniel svänger loss – se härliga filmenBrand logo
Estelle och Daniel svänger loss – se härliga filmen

Prins Daniels resa – från Ockelbo till slottet

Under tidigt 2000-tal tog han sitt pick och pack till huvudstaden med ett tydligt mål. Han skulle starta ett exklusivt gym för förmögna människor, där det krävdes både rekommendationer och intervjuer för att bli medlem.

En dag börjar ingen mindre än prinsessan Madeleine att träna på Daniels exklusiva gym. Inte visste hon att rekommendationen om Daniel till storasyster Victoria skulle blir början på en fantastisk kärleksresa.

”Fullständig katastrof”

Och resten är ju historia.

– Idag ser vi en väldigt självsäker prins i rampljuset där han står i sin kostym, slips och välstrukna skjorta. Skrattar och minglar med allt från utländska kungligheter till miljardärer och forskare för den delen, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall i en intervju med podcasten Monarkerna.

Annons

Till en början var det inte helt lätt för Daniel att lotsas in i det kungliga livet, något Lindwall beskyller hovet för.

– Nej men det var katastrof. Fullständig katastrof. Det var ju inte Daniels fel utan det var ju alla människor på hovet. Det var som att ”nej, vi lägger ingen kraft på att utbilda honom. Han är snart ute ur bilden. Det där kommer aldrig att fungera”, säger han och fortsätter:

– Alla var ju övertygade om att han skulle åka ut lika snabbt som han hade kommit in. Det var verkligen så att ingen ville lägga energi, tid eller pengar på att utbilda honom eller lotsa honom in på något sätt. För man var ju övertygad om att han var lönlös. Dödsdömd i de här kretsarna. Alla hade ju fel.

Detta är Daniel och Victorias största utmaning

Vändningen kom när Daniel blev accepterad av kungafamiljen, även om de såg honom lite som Bambi på hal is i början, menar Lindwall.

Annons

Men Daniel var solid och tog till sig all information om kunglig historia, vett och etikett och inte minst medieträningen. Och även om Johan T Lindwall är säker på att Daniel trivs i sin roll som prins, finns det precis som vilka äktenskap som helst utmaningar.

Däremot ser de något annorlunda ut för kronprinsessparet.

– Jag tror det absolut svåraste i deras relation är det här på-och av. Att switcha på och av på att hemma är vi helt jämställda, hemma kanske det till och med är Daniel som ibland bestämmer mer än Victoria i vissa saker. Men ute på fältet i det offentliga ljuset är de inte överhuvudtaget jämställda. Det tror jag tär på vilken relation som helst. ”Okej, nu träffar vi kompisars föräldrar, då är vi helt jämställda, för det är ett privat sammanhang. Men nu är vi och träffar landshövdingen i Stockholm. Ja, men då är vi inte jämställda, för då är jag ett eller två steg bakom”. Det tror jag är det absolut svåraste i deras relation.

Annons