Expertens dom efter Silvias skada: Kan ta månader

Expertens dom efter Silvias skada: Kan ta månader

Patrik ÷sterberg/TT
Drottning Silvia kan ha månader med rehabträning framför sig.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?
Slå på ljud

Drottning Silvia bröt handleden för två veckor sedan när hon föll hemma i slottet på Drottningholm, en av de vanligaste anledningarna att bryta handleden bland äldre, enligt 1177 Vårdguiden.

De beskriver hur det är betydligt vanligare med handledsfrakturer bland äldre, både på grund av att skellettet blir skörare än till exempel hos barn, men även att balansen blir sämre. Får man ett komplicerat benbrott är det operation som gäller, och det var precis vad som hände drottning Silvia.

Men behandlingen slutar inte när man lämnar sjukhuset. Efter att gipset tas bort följer en lång tid av rehabträning, som drottning Silvia nu har framför sig.

”Det tar i allmänhet flera månader innan handleden känns som vanligt igen. Det som stannar kvar längst är en känsla av svaghet i handen, men den blir bättre med tiden.” skriver 1177 Vårdguiden.

Det kan dröja lång tid innan drottning Silvia är helt återställd!

TT

Det finns även en risk för att Silvia kommer dras med besvär en ännu längre tid, vilket om man har otur kan kräva en ytterligare operation.

”En del får besvär efter ett handledsbrott. Det kan vara svårt att förutse om du kommer att få sådana besvär efter att ditt benbrott har läkt. Men det finns en större risk för besvär om du har fått en större felställning eller ett mer komplicerat benbrott.” står det på 1177.

Hovets transparens kring Silvias olycka

Hovet har varit mycket transparenta i sin kommunikation kring drottningens olycka, men drottningens fallolycka är också en händelse som i hög grad verkar ha engagerat svenska folket. Och när den där bilden på drottningen väl publicerades i förra veckan och började delas så skapade den ett visst surr – i alla fall på sociala medier.

Där diskuteras nämligen drottningens gips. Eller snarare: Varför det där gipset inte syns på bilden.

”Drottningen lika fin som vanligt. Men varför döljer hon sin högerhand?” som någon nyfiket skrev på Facebook.

Och svaret? Ja det är nog inte särskilt komplicerat alls. Drottningen tycker väl helt enkelt att det där gipset hör till hennes privata sfär. Och så hängde hon på sig en varm kofta.

LÄS MER: Drottning Silvia – så lever hon efter fallolyckan

LÄS MER: Allvarliga orden till drottning Silvia efter olyckan: ”En mattkant kan förändra livet”

LÄS MER: Första bilden på drottning Silvia efter olyckan!