Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Expertens hårda ord om kungen: ”Victoria blir bättre”

19 jul, 2023, 12:00 
Minna Sarpaneva
Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf

Experter har både ett och annat att säga om hur det kommer att bli när kronprinsessan Victoria tar över tronen efter kung Carl Gustaf.

Annons

Strålkastarljuset är inte något som är främmande för kronprinsessan Victoria. Hon har synts offentligt i hela sitt liv och som Sveriges framtida drottning är blickarna ständigt riktade åt henne håll.

Än är det inte dags för kronprinsessan att ta över tronen, men det har inte stoppat experter från att uttala sig om hur de förutspår att hennes tid som regent kommer att bli.

7 saker du inte visste om kronprinsessan VictoriaBrand logo
7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria

Victoria blir första kvinnliga regenten på över 200 år

Ätten Bernadotte har suttit på tronen i hela 203 år. Det till trots kommer Victoria att bli den första kvinnan från ätten, och den fjärde i Sverige, att sitta på tronen som regerande monark.

Hovexperten Herman Lindqvist, 80, tvivlar inte på att hon kommer göra ett strålande jobb.

Annons

– Victoria vet hur land och rike fungerar och hur människor tycker och tänker. Inte ens hennes populäre farfarsfar Gustaf VI Adolf hade en lika gedigen utbildning om det moderna Sverige. Hon är väl förberedd och kommer att klara jobbet bra. Det lyser om henne, säger han till Hemmets Journal.

Expertens hårda ord om kungen

Journalisten Arne Norlin, 76, har skrivit boken Familjen Bernadotte och har även han uttalat sig om Victorias framtid på tronen, och jämför henne med kung Carl XVI Gustaf.

– Victoria blir bättre än sin far, som aldrig verkat bekväm i rollen. Kronprinsessan är duktig på att framträda. Hon blir en ny typ av statschef, inte så stel och stram som pappa. Hon kramar till och med folk, som när hon delade ut pris på Gaygalan 2014. Något sådant har Carl XVI Gustaf aldrig gjort, säger han och fortsätter:

– Victoria känns naturlig och genuint trevlig. Att hon gift sig med en klok man och fått två gulliga barn hjälper förmodligen till.

Han berättar också att han är imponerad över hur värdigt hon och prins Daniel dementerade skilsmässoryktena som florerade i fjol. Han hyllar även Victoria för hennes intresse för kultur.

– Jag är också glad över att hon är intresserad av kulturfrågor. Det är inte hennes pappa.

Annons