Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Expertens svar – därför väljer de danska kungligheterna bort gymnasielinjen

22 jun, 2023, 15:45 

En läsare ställer sig frågan varför de danska kungligheterna verkar sky det tekniska programmet.

Annons

I Danmark är det flera medlemmar av kungafamiljen som antingen är i gymnasieåldern eller precis varit det och nu har tagit studenten. Bland annat tog greve Felix studenten 2021 och prinsessan Isabella ska börja till hösten.

Margrethes osannolika lyx – hit går miljonernaBrand logo
Margrethes osannolika lyx – hit går miljonerna

En läsare har ställt sig själv frågan varför de alla valt det allmänna programmet istället för en teknisk linje och de får svar av tidningens kungliga expert, Jon Bloch Skipper.

– Oavsett vilken utbildning du tar idag kan du uppgradera dina kvalifikationer i det progressiva, danska utbildningssystemet, som bygger på idén om livslångt lärande, säger han i tidningen.

Måste se vad den unga generationen väljer

Jon menar att den allmänna gymnasieskolan ger en bred utbildning och därför är den mest populära och att man senare kan utbilda sig vidare på handeleshögskola eller universitet.

– Det tekniska gymnasiet och det merkantila gymnasiet kan syfta mer till en företagskarriär som inte är relevant för de kungliga. Det är förmodligen förklaringen till din fråga. Men vi måste se vad som händer med den unga generationen, som inte förväntar sig att få pengar från staten, fortsätter han.

Annons