Exprinsessan Sarah Ferguson: ”Andrew är fortfarande den stiligaste prinsen i världen”

02 jan, 2018, 11:13 
AvRed Aktionen
Genom åren har hon skapat otaliga rubriker. Men Sarah ”Fergie” Fergusons prinsessaga fick ändå ett lyckligt slut. Vi träffade hertiginnan när hon var på Sverigebesök, och det blev inte bara ett samtal om miljön utan också om livet, mammarollen och om relationen till exmaken prins Andrew.
Annons

Av: Adrienne Bönnelyche Foto: Tommy Holl, IBL

Den 14 september arrangerade organisationen The Perfect World Foundation stödgalan The Ocean Ball i Göteborg för att uppmärksamma krisen i haven. Hertiginnan av York, Sarah Ferguson, delade ut hederspriset till amerikanska marinbiologen dr Sylvia Earle. Och det var i samband med detta Svensk Damtidning träffade den miljödedikerade exprinsessan, en gång gift med brittiske prins Andrew.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag tror att det finns hopp för miljön, men jag tror att det krävs en hel armé av människor som skapar medvetenhet och sprider kunskap. Om vi alla kämpar tillsammans går det! Vi talar inte nog om hur våra hav lider på grund av enorma mängder plastföroreningar och kemikalier, säger Sarah ”Fergie” Ferguson till Svensk Damtidning.

Sarah ”Fergie” Ferguson kämpar dagligen för miljön.

Det är en inspirerande och öppenhjärtig hertiginna av York vi träffar i sviten på Hotel Post i Göteborg. Det skrevs en hel del i pressen när drottningens näst yngste son gifte sig med lady Dianas rödhåriga väninna. Den levnadsglada Sarah skuttade onekligen in i den brittiska kungafamiljen som ”ett yrväder en aprilmorgon”. Rubrikerna blev ännu fler efter skilsmässan 1996.

Annons

Flera gånger försatte impulsiva Fergie kungahuset i prekära situationer. Men vindarna har vänt. I dag är hon en uppskattad drottning av välgörenhet, som arbetar och reser över hela världen. Och den kungliga sagan verkar ha ett lyckligt slut. Prins Andrew och Sarah fick två, fina döttrar ihop och är fortfarande bästa vänner.

Fergie tillsammans med döttrarna Beatrice, 29, och Eugenie, 27.

Med tiden har allt blivit bättre, tycker hon. Det märks tydligt. Hertiginnan är i fin form, stark och har en otroligt härlig brittisk humor. Att vara en ensamstående exprinsessa har varit tufft många gånger. Fergie har en klädsam distans till sig själv och är inte främmande för att våga ta steget ut och berätta om kriserna, misstagen i livet och om hur hon lyckats bearbeta mycket som tyngt henne. När vi berör ämnet ser Sarah Ferguson eftertänksam ut:

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

– Ibland tänker jag på det som glödlampans uppfinnare, Thomas Edison, sa innan han uppfann en som fungerade: ”Jag har inte misslyckats. Jag har lyckats hitta 10 000 sätt som inte fungerar.”

Hon spricker upp i ett leende, men blir plötsligt allvarlig igen.

– Det har tagit mig så många år att slå sönder människors negativa tankar och fördömanden om mig. Det är så mycket som skrivits om mig som inte stämmer. Tidigare har jag alltid sagt, att om jag kunde vrida klockan tillbaka så skulle jag göra allt helt annorlunda. Men där har jag ändrat ståndpunkt. I backspegeln kan jag se att jag verkligen levt varje sekund! Jag skulle definitivt gifta mig med min prins igen. Han är fortfarande den stiligaste prinsen av alla. Och jag skulle ha blivit prinsessa igen. Jag är i dag så oerhört tacksam för allt jag haft, vad jag har nu och misstagen som jag lärt mig av. Så här i efterhand vill jag inte ändra någonting!

Annons

Visst hade Sarah Fergson kanske behövt ett extra ljus till hands, när mörkret omslutit henne som mest. Det finns en kämpaglöd och framåtanda i denna starka kvinna, präglad av sina skotska förfäders överlevnadsinstinkt. Fergies mod är hennes sköld.

– I bland kan mörkret visa oss till ljuset. Om vi bara omfamnar det och inte låter oss skrämmas, säger hon med eftertryck.

Vid tolv års ålder blev hon ”ratad” av sin egen mamma Susan, som lämnade familjen för en argentinsk hästpolospelare, Hector Barrantes, och flyttade till hans ranch i Argentina. Att bli övergiven av sin egen mor har satt sina spår. Den malande känslan av att inte duga, var svår att hantera och har tagit år att bearbeta.

Det hon var med om har gjort att hon satsat hundra procent på sitt eget moderskap.

– Det jag själv var med om hjälpte mig att bli en mycket bättre mamma.

Annons

Fergie och prins Andrew är mycket goda vänner i dag och är stolta föräldrar till prinsessan Beatrice, 29, och prinsessan Eugenie, 27. Sarah Ferguson umgås mycket med sina två döttrar, och hon är övertygad om att det varit bra för dem att hon och exmaken prins Andrew haft en så bra dialog kring uppfostran och allt som rör familjen.

– Vi är goda vänner och kommunicerar väldigt bra, vilket är en förutsättning för att barnen ska må bra. Att vara en god mamma är att lyssna till sitt eget hjärta, vara fast i sin övertygelse med vad man tror på och ge trygghet. Jag är mycket stolt över mina flickor. De är ett fint bevis på gott moderskap, skulle jag säga. Jag har alltid varit sann mot mig själv. Och det tror jag är nyckeln till att jag lyckats i min mammaroll. Viktigt är det också att sätta gränser och vara konsekvent. Det skapar trygghet för barn. Mina döttrar är stora nu och lever sina egna liv, men visst umgås vi mycket och står varandra nära. Beatrice arbetar i finansbranschen och kämpar hårt. Hon är duktig, tycker jag. Beatrice är så speciell och godhjärtad. Hon behöver en man, som uppskattar och behandlar henne väl. Dave var otroligt snäll mot henne. De hade roligt ihop och båda lärde sig mycket av varandra, säger Sarah om äldsta dotterns tioåriga kärlekssaga med expojkvännen Dave Clark.

Stolta föräldrar vid prinsessan Beatrice universitetsexamen.

Många trodde på förlovning, men i stället gick de skilda vägar.

– Både Andrew och jag är oerhört stolta över Beatrice och Eugenie och vad de har åstadkommit av egen kraft.

Annons

– Vi är fortfarande en familj, som är ett bord som står stadigt på fyra ben. Det tror jag alla borde sikta på, när man har barn, att kunna kommunicera, kompromissa och känna medkänsla. Andrew och jag är mer än vänner. Jag älskar honom i dag, som jag alltid har älskat honom. Men vi lever i lite olika världar.

När hon gifte sig med prins Andrew var han helikopterpilot i flottan.

– Jag såg till att lära mig att flyga helikopter för att förstå vad han gjorde på dagarna, berättar Sarah som tidigt blev ”gräsänka” efter bröllopet. Andrew stationerades nämligen i Australien, på andra sidan jordklotet. Hovet tillät inte Fergie att följa med sin man till basen, som de andra flygfruarna, vilket gjorde den nygifta prinsessan djupt olycklig. Hon ville vara med sin man, inte sitta på ett slott i ensamt majestät.

Fergie har skrivit 54 böcker genom åren, 22 av dem barnböcker.

Fergie har alltid varit sig själv. I dag trivs hon med livet, älskar sitt arbete och vill göra skillnad. Med 54 böcker i bagaget, varav 22 barnböcker, har hon fått utlopp för sin kreativitet. Med en ny barnbok om miljön och en uppföljare till filmen Young Victoria på gång, kommer vi garanterat att få se mer av hertiginnan av York.

Annons

– Mina vänner säger att jag är som en röd Ferarri. Jag fullkomligt susar fram genom livet!

Annons