Extrema åtgärden – för att skydda drottning Silvia

Kronprinsessan Victoria Drottning Silvia

Hovet har stramat åt. Vid gårdagens möte satt kronprinsessan Victoria på Kungliga slottet – och mamma Silvia på okänd ort.

Coronaläget i Stockholm har försämrats, och det har fått återverkningar även för kungafamiljen. Efter att ha inlett hösten med en rad försiktiga möten, där de befunnit sig i samma rum på Kungliga slott, men på coronasäkert avstånd – är hovet och kungafamiljen nu backat tillbaka till samma läge som i våras.

Och detta är en direkt konsekvens av att Folkhälsomyndigheten har gått ut med skärpta lokala råd för Stockholm, som uppmanar alla att avstå från möten. Och att undvika fysisk kontakt med andra än de man bor med.

Kungafamiljen är mycket noga med att följa FHM:s direktiv och de nya råden gjorde därför att gårdagens viktiga möte på Kungliga slottet, i regi av Global Child Forum, fick planeras om.

Victoria satt i sitt mötesrum på slottet. Och drottningen deltog från okänd plats. Allt detta för att inte riskera att sprida någon smitta, och av särskild omsorg om drottningen som ändå är 70-plus.

Kronprinsessan Victoria

Victoria i ensamt majestät. Dagens möte var det tredje av fyra digitala ”Action Labs” som Global Child Forum arrangerar under hösten.

Det var också kronprinsessan som hade fått ansvaret att hålla dagens inledningstal:

– Mer än 1,7 miljoner barn under fem år dör varje år efter att ha utsatts för skadliga miljöfaktorer – som skulle kunna undvikas. 1,7 miljoner, det är tre barn varje minut, vars liv kunde ha räddats.

Se hela kronprinsessan Victorias tal här:

Kungafamiljen och Global Child Forum

Det var 2009 som kungafamiljen tog initiativ till bildandet av Global Child Forum, och under de här elva åren som har gått har man samlat många ledare och andra inflytelserika personer från näringsliv, universitet och regeringar. Målet är att hitta lösningar som ökar företagens möjligheter att förbättra barns rättigheter.

LÄS OCKSÅ: Victorias oro: Kungen stänger slottet – efter coronabeskedet

Foto: TT.