Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Extremväder på Mallorca påverkar prinsessan Birgitta: "Inte hälsosamt"

27 dec, 2022, 14:00 
https://image.svenskdam.se/image-7019163?imageId=7019163&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=87.5&x=0&y=0
Ola Brising
Sommaren 2020 spenderade prinsessan Birgitta i exil utanför Flen. Och sommarens extrema värmeböljor har varit tuffa för 86-åringen som helst vill bo på golfbanan.
Annons
6 gånger kronprinsessan Victoria har chockat med sin frisyrBrand logo
6 gånger kronprinsessan Victoria har chockat med sin frisyr

FotHagasessan Birgitta, 85, bor i Santa Ponsa på Mallorca och älskar att golfa, något ön i Balearerna normalt sett lämpar sig utmärkt för året om med sitt milda väder året om. Men den här sommaren har tre extrema och långa värmeböljor gjort livet på ön tufft för henne.

Värst var det i mitten av juli då det var upp emot 38 grader varmt i över en vecka i sträck. Och det är klart, att när det är så varmt är det inte hälsosamt för en 85-årig dam att vara ute på golfbanan hela dagen.

Men det var inte bara den långa värmeböljan mitt på sommaren, utan ytterligare två. Hela sommaren och hösten har faktiskt varit extremt varm på Mallorca, något klimatforskare ur olika discipliner menar är en direkt konsekvens av de klimatförändringar som håller på att ske. När Svensk Damtidning fick tag på Birgitta i slutet av oktober och frågade hur det var med henne svarade hon:

Prinsessan Birgitta har varit påverkad av hettan.

– Det står bara fint till, vi har äntligen fått det lite svalare här på Mallorca. Det har varit så varmt ändå sedan i maj, men nu börjar det bli lite skönare temperaturer. I dag var det första dagen faktiskt.

Annons

Och det är inte första sommaren som varit svår för henne. När coronapandemin bröt ut våren 2020 fick Birgitta också problem. Spanien var svårt drabbat med höga dödstal, de utlystes en karantän och Birgitta berättade för Svensk Dam:

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på apoteket. Annars ska vi stanna inne.

Hon saknade golfen och sina barn i München:

– Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men jag vill inte höra på det.

Birgitta är änka efter prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, även kallad Hansi. Med honom har hon prins Carl Christian, 60, prinsessan Désirée av Hohenzollern, 59, prins Hubertus, 56, och fyra barnbarn vilka alla bor i Bayern, Tyskland. Istället för att åka dit gick Birgitta dock i coronaexil i Sverige försommaren 2020, åkte hem till lillebror kung Carl XVL Gustaf, 76, och fick bo på det 20 rum stora slottet Stenhammar utanför Flen. Detta efter att drottning Silvia, 78, blivit orolig för svägerskan och övertalat henne att komma hem.

Prinsessan hoppade på ett av de sista reguljärflyg som gick innan gränserna stängdes. Hon bodde sedan med kungaparet på Stenhammar slott utanför Flen i nästan två månader. Tillbaks i Santa Ponsa i augusti 2020 berättade hon skämtsamt om vardagen på slottet:

– Vi åt lunch, middag och gick promenader, träffade nästan inte någon, fick genomlida dagarna och hoppas på bättre tider.

Foto: TT

Annons