Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Familjen separerad till jul – efter hemska ryktena

22 dec, 2023, 19:30 
Louise Wibergh Lenti
Julen är äntligen här men vem firar jul med vem i danska kungafamiljen – och varför?
Annons
Här gör kronprins Frederik det förbjudna – allt filmasBrand logo
Här gör kronprins Frederik det förbjudna – allt filmas

Det danska kungahuset har minst sagt varit i blåsväder det senaste året. Nu är det dock dags för jul och förhoppningsvis lite ledighet. Frågan är dock, vem firar med vem och varför?

Ett tydligt schema

När det kommer till att berätta om sina julplaner är det danska kungahuset väldigt generösa. Inför varje år skickar de ut ett pressmeddelande där de berättar hur firandet ska se ut.

Den danska kungafamiljen spenderar alltid julen på Marselisborgs slott i Århus. Det är en tradition som funnits ända sedan drottning Margrethe tog över tronen år 1972 och de ska fira där även i år.

Kronprinsfamiljen med Mary och Frederik har dock satt en rotation i system: Vartannat år firar de jul med det danska kungahuset i Århus och vartannat år firar de jul med Marys släktingar i Australien. På så sätt får prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine samla minnen och fira julen med både sina mor- och farföräldrar.

Splittringen

I år är det Danmarks tur att få husera kronprinsfamiljen över julen och de kommer fira tillsammans med övriga kungafamiljen på Marseliborgs slott – till allas vår stora glädje!

Annons

Det är nämligen inte helt självklart att kungafamiljen skulle kunna samlas igen efter förra årets stora offentliga bråk där Drottning Margerethes yngre son, prins Joachim, blev förfärad efter att hans barn fråntagits sina kungliga titlar.

Nu kan dock Royal Central rapportera att prins Joachims familj deltar i årets julfirande. I alla fall nästan hela familjen.

Prins Joachim är gift med prinsessan Marie och tillsammans har de sonen Henrik och dottern Athena. Innan giftermålet med Marie var Joachim gift med grevinnan Alexandra som han fick sönerna Felix och Nikolai med.

Prins Joachim m familj
Nikolai, Athena, prinsessan Marie, Henrik, prins Joachim och Felix.

Alla barnen förutom Joachims äldsta, hertig Nikolai, kommer att följa med på julfirandet. Nikolai kommer att befinna sig i Australien där han har bott och studerat i flera månader nu.

Efter alla hemska rykten som susat kring olika delar av den danska kungafamiljen är det inte en komplett släkt som firar – men det är av helt odramatiska anledningar. Det blir med andra ord en splittring i kungafamiljen även denna jul, men inte lika dramatisk som förra året.

Foto: TT

Annons